Miért fontos megelőzni a láb bütykeinek kialakulását?

2019.08.10. 10:30 Medibon

Miért fontos megelőzni a láb bütykeinek kialakulását?

A hallux valgus, hétköznapi nevén bütyök, egyike a láb leggyakoribb deformitásainak. Akkor beszélhetünk bütyök kialakulásáról, ha a nagy lábujj alappercén csontkinövés keletkezik.

Torzítja a láb külsejét, és meglehetősen nagy esztétikai gondot okoz a hölgyek és urak körében is, elsősorban mégis a gyengébbik nemet sújtja.

Fő okozói

A rosszul megválasztott lábbelik, a lábujjakat összenyomó magas sarkúk, körömcipők, de a láb harántboltozatának süllyedése, a lúdtalp is okozhatja.

A lúdtalp következtében megváltozik a láb terhelése, a lábfej a lábujjak tövénél szélesebbé válik, és a megváltozott súlyeloszlás következtében az inak a nagylábujjat a másik négy ujj felé húzzák.
A nagyujj vagy más néven öregujj elhajlása okozza azt, hogy az alapperc az ellentétes oldalon kitüremkedik, és hosszabb távon csontkinövés jön létre. 

Kezdetben ezt a jelenséget esztétikai problémaként éljük meg, és a cipővásárlásnál okoz gondot, később azonban egyre több fájdalommal is jár! Az állandó irritáció miatt, létrejövő nyomás hatására a kitüremkedés könnyen gyulladásba jön, és ilyenkor égető fájdalmat okoz. A dörzsölődés hatására ezen a területen, akár fekélyes seb is kialakulhat.

Minél később kezdjük el kezelni a láb deformitásait, annál komolyabb, csúnyább és súlyosabb ortopédiai elváltozásnak tesszük ki magunkat.

A megfelelő cipő kiválasztása már fél siker lehet a megelőzés terén

Mindenképpen érdemes olyan lábbelit választani, ami illeszkedik lábaink anatómiai formájához, nem okoz nyomást sehol, nem szoros. A rossz cipők nem csak bütyköt, lúdtalpat vagy vízhólyagot okozhatnak, de tyúkszemet, erős bőrkeményedést, és visszafordíthatatlan bőrelváltozásokat is. A bütyök kialakulásához az eddig felsoroltakon kívül örökletes hajlam is vezethet, valamint különféle ízületi gyulladások is okozhatják, de a rosszul megválasztott lábbeli minden esetben csak tovább ront a helyzeten.

Kevesen tudják, hogy az anatómiailag előnytelen cipő képes megváltoztatni a lábméretet, elősegítheti az inak rövidülését, ami szintén nagyfokú deformitáshoz vezet. Az a cipő, ami abszolút lábra termett, sehol sem nyomja a lábat, nem szorítja egymáshoz a lábujjakat, egyenletesen oszlik el benne a súly, a sarka közepesen nagy, nem lapos, de nem is túl magas.

A megelőzést a jó lábbelin túl tovább segíti a harántboltozatot megemelő lúdtalpbetét, amivel megállítható a kezdeti folyamat, megelőzhető a nagylábujj elfordulása, a bütyök, csontkinövés kialakulása is, de a gumiból készült, rugalmas bütyökkorrektor is nagyon hatásos megoldás megelőzés esetén is.

Gyanú esetén érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni a problémával, így személyre szabott talpbetét is készíttethető, mivel a szabvány betétek nem mindig felelnek meg mindenkinek.

A már említett bütyökkorrektor, vagy a pihenési időszakban alkalmazható lábujjsín szintén segíthet megelőzni az öregujj deformációit, de ajánlott a lábak, lábujjak rendszeres tornáztatása is.

Ha már megtörtént a baj, és kifejlődött a lábunkon a bütyök

Akkor annak már csak tüneti kezelése lehetséges, azaz a gyulladás-, a fájdalomcsillapítása. Ez történhet különböző hűtőzselék alkalmazásával, vagy szájon át gyógyszeres kezeléssel. Bár utóbbi olyan kellemetlen mellékhatásokat okozhat, ami a gyomrot és a bélrendszert is érinti.

Nagyobb fájdalom esetén az orvos szteroid injekcióval, gyulladáscsökkentéssel segíthet a panaszok enyhítésében, de a kifejlett bütyök végleges eltávolítása már csak műtéti úton lehetséges. Ez pedig úgy történik, hogy az adott csontkinövést levésik, és korrigálják a nagylábujj helyzetét.

Fájdalmas, és kellemetlen beavatkozás, amit odafigyeléssel meg is előzhetsz! Érdemes.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Kastélyhotel wellness ​Parádsasváron  ̶9̶4̶.9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 57 900 Ft

Kastélyhotel wellness ​Parádsasváron  ̶9̶4̶.9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 57 900 Ft

2 fő, 2 éj, félpanzió, szállás, és wellness a csodás panorámával rendelkező Kastélyhotel Sasvár Resortban.

Lubickolás, és feltöltődés Gyopárosfürdőn, az Alföld Gyöngyében, most 3̶7̶.̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 22.500 Ft

Lubickolás, és feltöltődés Gyopárosfürdőn, az Alföld Gyöngyében, most 3̶7̶.̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 22.500 Ft

2 éj, 2 fő (egy 12 év alatti gyermeknek ingyenes) reggeli, szállás az Alföld Gyöngye Hotel★★★+superior-ben. +Ajándék fürdőbelépők, (személyenként 2 darab)! A hétvégi felár csak 4000 Ft / csomag!

Wellness Cserkeszőlőn 50% kedvezménnyel!  ̶5̶8̶ ̶0̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 28 900 Ft

Wellness Cserkeszőlőn 50% kedvezménnyel!  ̶5̶8̶ ̶0̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 28 900 Ft

2 fő részére, 2 éjszaka szállás, félpanzió a Royal Hotelben Cserkeszőlőn. A szállás csak 200 méterre van a fürdőtől.