Miért fontos megelőzni a láb bütykeinek kialakulását?

2019.08.10. 10:30 Medibon

Miért fontos megelőzni a láb bütykeinek kialakulását?

A hallux valgus, hétköznapi nevén bütyök, egyike a láb leggyakoribb deformitásainak. Akkor beszélhetünk bütyök kialakulásáról, ha a nagy lábujj alappercén csontkinövés keletkezik.

Torzítja a láb külsejét, és meglehetősen nagy esztétikai gondot okoz a hölgyek és urak körében is, elsősorban mégis a gyengébbik nemet sújtja.

Fő okozói

A rosszul megválasztott lábbelik, a lábujjakat összenyomó magas sarkúk, körömcipők, de a láb harántboltozatának süllyedése, a lúdtalp is okozhatja.

A lúdtalp következtében megváltozik a láb terhelése, a lábfej a lábujjak tövénél szélesebbé válik, és a megváltozott súlyeloszlás következtében az inak a nagylábujjat a másik négy ujj felé húzzák.
A nagyujj vagy más néven öregujj elhajlása okozza azt, hogy az alapperc az ellentétes oldalon kitüremkedik, és hosszabb távon csontkinövés jön létre. 

Kezdetben ezt a jelenséget esztétikai problémaként éljük meg, és a cipővásárlásnál okoz gondot, később azonban egyre több fájdalommal is jár! Az állandó irritáció miatt, létrejövő nyomás hatására a kitüremkedés könnyen gyulladásba jön, és ilyenkor égető fájdalmat okoz. A dörzsölődés hatására ezen a területen, akár fekélyes seb is kialakulhat.

Minél később kezdjük el kezelni a láb deformitásait, annál komolyabb, csúnyább és súlyosabb ortopédiai elváltozásnak tesszük ki magunkat.

A megfelelő cipő kiválasztása már fél siker lehet a megelőzés terén

Mindenképpen érdemes olyan lábbelit választani, ami illeszkedik lábaink anatómiai formájához, nem okoz nyomást sehol, nem szoros. A rossz cipők nem csak bütyköt, lúdtalpat vagy vízhólyagot okozhatnak, de tyúkszemet, erős bőrkeményedést, és visszafordíthatatlan bőrelváltozásokat is. A bütyök kialakulásához az eddig felsoroltakon kívül örökletes hajlam is vezethet, valamint különféle ízületi gyulladások is okozhatják, de a rosszul megválasztott lábbeli minden esetben csak tovább ront a helyzeten.

Kevesen tudják, hogy az anatómiailag előnytelen cipő képes megváltoztatni a lábméretet, elősegítheti az inak rövidülését, ami szintén nagyfokú deformitáshoz vezet. Az a cipő, ami abszolút lábra termett, sehol sem nyomja a lábat, nem szorítja egymáshoz a lábujjakat, egyenletesen oszlik el benne a súly, a sarka közepesen nagy, nem lapos, de nem is túl magas.

A megelőzést a jó lábbelin túl tovább segíti a harántboltozatot megemelő lúdtalpbetét, amivel megállítható a kezdeti folyamat, megelőzhető a nagylábujj elfordulása, a bütyök, csontkinövés kialakulása is, de a gumiból készült, rugalmas bütyökkorrektor is nagyon hatásos megoldás megelőzés esetén is.

Gyanú esetén érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni a problémával, így személyre szabott talpbetét is készíttethető, mivel a szabvány betétek nem mindig felelnek meg mindenkinek.

A már említett bütyökkorrektor, vagy a pihenési időszakban alkalmazható lábujjsín szintén segíthet megelőzni az öregujj deformációit, de ajánlott a lábak, lábujjak rendszeres tornáztatása is.

Ha már megtörtént a baj, és kifejlődött a lábunkon a bütyök

Akkor annak már csak tüneti kezelése lehetséges, azaz a gyulladás-, a fájdalomcsillapítása. Ez történhet különböző hűtőzselék alkalmazásával, vagy szájon át gyógyszeres kezeléssel. Bár utóbbi olyan kellemetlen mellékhatásokat okozhat, ami a gyomrot és a bélrendszert is érinti.

Nagyobb fájdalom esetén az orvos szteroid injekcióval, gyulladáscsökkentéssel segíthet a panaszok enyhítésében, de a kifejlett bütyök végleges eltávolítása már csak műtéti úton lehetséges. Ez pedig úgy történik, hogy az adott csontkinövést levésik, és korrigálják a nagylábujj helyzetét.

Fájdalmas, és kellemetlen beavatkozás, amit odafigyeléssel meg is előzhetsz! Érdemes.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Siófoki wellness teljes ellátással,  ̶7̶4̶.̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett ​38 900 Ft

Siófoki wellness teljes ellátással,  ̶7̶4̶.̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett ​38 900 Ft

2 fő, 2 éj, teljes ellátás a CE Plaza Hotel★★★★-ben. A Coral wellness használatával, és ajándék kuponokkal! FELHASZNÁLHATÓSÁG: 2019. január 2. és június 30. között hétköznapokon, illetve hétvégéken felár ellenében ( csak 7.000 Ft / csomag)❗️

Lubickolás, és feltöltődés Gyopárosfürdőn, az Alföld Gyöngyében, most 3̶7̶.̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 22.500 Ft

Lubickolás, és feltöltődés Gyopárosfürdőn, az Alföld Gyöngyében, most 3̶7̶.̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 22.500 Ft

2 éj, 2 fő (egy 12 év alatti gyermeknek ingyenes) reggeli, szállás az Alföld Gyöngye Hotel★★★+superior-ben. +Ajándék fürdőbelépők, (személyenként 2 darab)! A hétvégi felár csak 4000 Ft / csomag!

Gyulai kényeztető wellness, nem mindennapi kedvezménnyel: ​ ̶5̶4̶.̶0̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 15 990 Ft

Gyulai kényeztető wellness, nem mindennapi kedvezménnyel: ​ ̶5̶4̶.̶0̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 15 990 Ft

2 éjszaka 2 főnek az Amfora Panzióban, reggelivel, üdvözlőitallal, korlátlan wellness használattal, ajándék masszázs kuponnal, parajdi sószoba használattal. Kedvezményesen vásárolható szállodai Várfürdő belépő. FELHASZNÁLHATÓSÁG: több mint 1 év, 2020. január 1-ig!