Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

2019.02.06. 16:00 Medibon

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Az esetek amikor orvoshoz kell vele fordulni

  • Kóros ha kínzó, megkönnyebbülés nélküli, fárasztó, olyan, hogy még aludni sem enged.
  • Ha hirtelen jelentkezik és szinte szűnni sem akar, fennállhat a veszélye, hogy a légutak elzáródjanak. Általában méh- vagy darázscsípés, allergiát okozó vegyi anyag okoz ilyet.
  • Ha a köhögés 6 hétnél tovább tart, ez már olyan megbetegedésnek lehet a jele, aminek meg kell keresni az okát, mert akár komoly betegség is állhat a hátterében.

Az elhúzódó köhögés potenciális okai

Okozhat kóros köhögést bakteriális eredetű, vagy vírus okozta gyulladás, vagy kezeletlen allergiás gyulladás is, viszont rendszerint nem ezek okozzák a gondot. 

Leggyakrabban ezek okozzák a szűnni nem akaró ingerköhögést:
  • Az ACE-gátló családhoz tartozó vérnyomáscsökkentők (captopril, enalapril stb.) a páciensek 10%-ánál okoznak "ismeretlen eredetű" köhögést. A köhögéssel számtalan sikertelen antibiotikus kúra után, esetenként egy légúti gombásodással kerülnek pulmonológiai szakrendelésekre. Ennek a megoldása az, hogy másféle vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre kell váltani.
  • Idült arcüreggyulladás, aminél a váladék lecsorog a hátsó garatba. Ez rendszerint éjszaka történik, reggel köhögést, és váladékürítés okozva. Megoldás lehet arcüreg CT, és/vagy fül-orr-gégész vizsgálat utáni kezelés. 
  • Felderítetlen allergiás légúti betegségek, mint az asztma, a szénanátha. Megoldás az allergiavizsgálat, és a megfelelő gyógyszer.
  • Gastrooesophagealis reflux, amikor a gyomorból sav áramlik vissza a nyelőcsőbe, és onnan a légutakat izgatva köhögés okoz. Ezt gasztroenterológus tudja diagnosztizálni. Jellemzője, hogy antibiotikum szedésére nem szűnik meg, és mozgáskor, testhelyzet változtatáskor, lefekvéskor jelentkezik a köhögés. A megoldás a megfelelő gyomorsavkötő gyógyszer, amellyel a panaszok megszűnhetnek, ennél teljesen felesleges az antibiotikum használata.  
  • A légcsőben kialakuló tumorok, polipok. Ezek a röntgenen nem láthatók, csak bronchoszkópos, hörgőtükrözéses vizsgálattal lehet megtalálni őket.

Külön említést érdemel, a dohányosok köhögése

A reggeli felkelés utáni légút tisztogató köhögés a dohányosok jellegzetessége. Sokan közülük ezt természetesnek gondolják, pedig nem az. Kivizsgáltatni azért ajánlott, mert okozhatja a COPD (tüdőtágulat, hörghurut) vagy akár már a tüdőrák is. Ha a dohányos köhögés jellege megváltozik, erősödik, gyakoribbá válik, változik a köhögés tónusa, vagy tartós, szűnni nem akaró rekedtség is jelentkezik, akkor pedig már most forduljon is orvoshoz az illető.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

 

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Forradalom a rákdiagnosztikában!<br />
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Forradalom a rákdiagnosztikában!
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?