Így állíthatják meg a bélrákot a káposztafélék

2019.01.10. 19:00 Medibon

Így állíthatják meg a bélrákot a káposztafélék

Eddig is tudtunk a keresztesvirágú zöldségek (káposzta, karfiol, brokkoli,...) belekre gyakorolt nagyszerű hatásairól, viszont a tudósok csak mostanában jöttek rá, mi zajlik pontosan ezeknek a zöldségeknek a fogyasztásakor, és hogyan tudják akár megállítani is a terjedő bélrákot. 

A londoni Francis Crick Institute orvosbiológiai kutatóközpont tudósai az Immunity nevű orvosi folyóiratban publikált tanulmányukban hozták nyilvánosságra eredményeiket.

Kiderült, hogy a káposztaféléknek már a megrágásuk során egy rákellenes anyag termelődik a szervezetben, az indol-3-karbinol. Ez a vegyület a gyomorsavval érintkezés után folytatja útját az emésztőrendszerünkben. Az alsó végbélbe jutva megváltoztatja a gyomor bélését, és a bél felületét regeneráló sejtek viselkedését, továbbá a gyulladások kialakulását gátló immunsejtekre is hatással van. 

A belek felszíne (mint a bőr) folyamatosan megújul, 4-5 naponta. Amennyiben ezt a megújulást hátráltatja, gátolja valami (hiba csúszik a sejtosztódásban), akkor az bélgyulladáshoz, vagy bélrák kialakuláshoz vezethet.

Fontos, hogy nem túlfőtt, elázott zöldségeket használtak a kutatók.

A tanulmány, a megszokott módon, egyelőre egereken végeztt kísérleteken alapul. Azt tapasztalták, hogy az indol-3-karbinolban gazdag étrend azokat az egereket is védte a bélráktól, akiknek a génjei miatt nagyon magas kockázatot jelentett a betegség. 

Sőt:

"Voltak olyan állatok, akiknél kialakult daganat a bélrendszerben, de amikor a megfelelő étrendre váltottunk náluk, akkor megállt a tumor terjeszkedése" - nyilatkozta Dr. Brigitta Stockinger, a molekuláris immunológia professzora, a tanulmány egyik szerzője.

"Ez az egereken végzett vizsgálat azt sugallja, hogy nemcsak a zöldségekben -mint a brokkoli, vagy káposzta- található rostok segítenek csökkenteni a bélrák rizikóját, hanem a zöldségekben található molekulák is. További tanulmányok segítenek majd annak a megállapításában, hogy az ilyen zöldségekben lévő molekulák ugyanolyan hatást gyakorolnak-e az emberekre, viszont addig is ez már eggyel több jó ok arra, hogy több zöldséget együnk." - fűzte a tanulmányhoz Dr. Tim Key, a Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének professzora.

Dr. Stockinger szerint ezek az eredmények optimizmusra adnak okot, még akkor is, ha embereknél még meg kell vizsgálni ezeket a folyamatokat. Érdekes adalék, hogy elmondása szerint már ő is változtatott étkezési szokásain, és már sokkal kevesebb húst, és több zöldséget fogyaszt, mint korábban.

A bélrákra figyelmeztethet: 

  • a véres széklet, 
  • a székelési szokások megváltozása (például a napi gyakoribb ürítés), 
  • a hasfájás, puffadás, diszkomfortérzet.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások