Napi étrendünk része, de a járványoknál is pusztítóbb

2020.01.28. 12:00 Medibon

Napi étrendünk része, de a járványoknál is pusztítóbb

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elmúlt évtizedekben mindenekelőtt a fertőző betegségek megfékezésén dolgozott, ám most a célok között előre került, a krónikus betegségekhez kötődő veszélyek elhárítása. Ez az anyag az egész világon folyamatosan része az emberek étkezéseinek, de nagyobb veszedelemet jelent, mint egy járvány. Évente körülbelül 500.000 ember hal meg olyan szív- és érrendszeri problémák miatt, amelyek a transzzsírokhoz köthetőek.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója azt nyilatkozta, hogy a transzzsírok annyi egészségkárosodást okoznak már, ami elérte a krízisszintet, ezért az egyik legfontosabb küzdelem fellépni ellene. A WHO ajánlása szerint az elfogyasztott kalóriák legfeljebb 1%-ka származhatna transzzsírokból.

A transzzsírokról

A transzzsírsavakat sokan mesterséges anyagnak gondolják, ám természetes formában is léteznek. A természetben a kérődző állatok húsában, és tejében is megtalálható ez az anyag, de csak csekély mennyiségben. Ez azt jelenti, hogy ilyen ételek fogyasztásával olyan kevés transzzsírsav jut a szervezetbe, ami nem okoz problémát, másrészt a természetes formájában nem okoz olyan egészségügyi kockázatot, mint a mesterséges úton előállítottak.

A mesterséges transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek, ezeket a szilárd halmazállapot elérése miatt vegyítik. A transzzsírsavak bekerülését az élelmiszeriparba alapvetően jó szándék vezette, mert a növényi zsiradékok általában egészségesebbek, mint az állati zsiradékok.

Ezek hidrogénezett olajok három célból kerülnek bele a feldolgozás folyamatába:

 • 1. tartósítás, tartósabbá teszik az ételeket
 • 2. ízfokozás, az ízeket feljvavítják
 • 3. látvány, az ételt kívánatosabbá teszik vele.

Transzzsírok megtalálhatók a süteményekben, a kekszekben, a mélyhűtött árukban, továbbá a feldolgozott ételek többségében. A feldolgozott ételek olyan ételek, amik a természetben az adott formájukban nem találhatóak meg.

Ételek, amikben nagy mennyiségben tartalmaznak transzzsírokat:

 • margarinok (az igazsághoz tartozik, hogy figyelni kell a csomagolásukat, mert a közelmúltban a gyártók jórésze már olyan technológiákra álltak át, amelyek nem használnak transzzsírokat);
 • chipsek, nápolyik, ropik, kekszek;
 • csomagolt sütemények, fánkok, tartós muffinok, croissan-ok;
 • töltelékes csokoládék (szaloncukrok, négercsók, különböző csoki figurák,...);
 • pattogatott kukorica;
 • fagyasztott pékáruk, pizzák;
 • leveskockák, levesporok;
 • salátaöntetek;
 • némely látványpékség termékek;
 • egyes gyorséttermi ételek;
 • kávéfehérítő porok;
 • és sajnos még sok más is...

Az egészségre gyakorolt hatásuk

Mára már kutatások igazolják, hogy a transzzsírok felborítják a koleszterinegyensúlyt a vérben, növelik a keringési betegségek kockázatát. Az egészséggel foglalkozó tudósok szerint a transzzsírok a legkárosabb zsiradékok az élelmiszerellátásban:

 • a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát 20%-kal is megemelik (pl. szívinfarktus, agyvérzés, érelmeszesedés,...);
 • növelik a vér káros (LDL) koleszterin szintjét, és csökkentik a védő (HDL) koleszterin szintet;
 • növelik a gyulladásos fehérjék mennyiségét a vérben, ezáltal emelik a vérrögképződés, az érfalkárosodás, és a trombózis kockázatát;
 • ritmuszavarokat idézhetnek elő, azzal, hogy destabilizálják a szívizomsejtek membránját;
 • az inzulin-rezisztencia fokozásával közvetlenül hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához;
 • felerősítik az Alzheimer-kór tüneteit, gyorsítják az előrehaladását;
 • a fogamzóképességet akár 70%-al is képesek csökkenteni a nőkben;
 • a vastagbél- és az emlőrák kialakulásában rizikófaktort jelentenek.

Hazánkban egyelőre nincs szó a transzzsírok teljes kitiltásáról, viszont egy 2013-as EMMI-rendelet már korlátozta a felhasználásukat, továbbá a NÉBIH ellenőrzi a szabályok betartását, és folyamatosan közzéteszik a legfrissebb vizsgálati eredményeket. Ezek szerint országunkban főként az édességekkel kell vigyázni, kiváltképpen a csokis és kakaós krémekkel töltött süteményekkel, vagy a csokoládés bevonókkal készült termékekkel, mert ezek transzzsírtartalma esetenként kiugróan magas. A gyorséttermi ételekben, és a menzai sültekben is sok esetben mértek nagy mennyiségeket.

Egészségünk, életminőségünk, életkilátásaink érdekében érdemes odafigyelni az elfogyasztott ételek transzzsír tartalmára, és lehetőség szerint csökkenteni a szervezetünkbe bevitt mennyiséget belőlük. Őszintén szólva nem egyszerű, mert annyi minden tartalmazza.

Forrás: WHO

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Mindig hebrencs kutyusod egy ideje feltűnően vonakodik a sétától, és a mozgása is bizonytalanabb? Ne fogd a korára vagy a testsúlyára. Pontos diagnózissal, időben történő kezeléssel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kis kedvenced még sokáig boldogíthasson jelenlétével. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthetnek ebben a pontos és fájdalommentes kisállat MR-vizsgálatok.

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet.