7+1 ok, ami meddőséghez vezethet a férfiaknál

2014.04.18. 11:00 Medibon

7+1 ok, ami meddőséghez vezethet a férfiaknál

Mivel nem csak a hölgyek biológiája szólhat bele a gyermektervezésbe, így a férfiak esetében is beszélhetünk meddőségről, sterilitásról.  Tévedés azonban ezeket a fogalmakat összekeverni az aszexualitással vagy az impotenciával. 

Abban az esetben, ha fogamzásgátlástól mentes, aktív nemi élet mellett egy éven belül nem fogan meg a várva várt magzat, meddőségről beszélünk. Napjainkban a párok 18-20%-ának életére vet árnyékot ez a fogalom. A probléma gyökere többtényezős lehet, amiben mind a nő, mind a férfi biológiája okozhatja a terméketlenséget.

Mit jelent a nemzőképtelenség a férfiaknál?

  • A férfi nem képes erekcióra
  • A szervezete nem termel elegendő mennyiségű, minőségű spermiumot
  • A spermium nem ürül akadálytalanul

Okok, amik meddőséghez vezethetnek a férfiaknál

1. Többek között a hormonális tényezők is okozhatnak sterilitást. A kiegyensúlyozott nemi működésért bonyolult idegi és hormonális rendszer felel. Az agyban található hipotalamusz és agyalapi mirigy nagymértékben befolyásolja a tesztoszteront (férfihormont)termelő szervek munkáját. Így, ha gyulladás vagy egyéb betegség éri ezeket a területeket, felborul a hormonegyensúly, és így sterilitás, azaz nemzőképtelenség is kialakulhat.

2. A meddőség szempontjából nem elhanyagolhatóak a genetikai momentumok sem. A hölgyek kromoszómakészletében két X nemi kromoszóma található, míg az erősebbik nem tagjai egy X és egy Y kromoszómával rendelkeznek. Abban az esetben, ha a kromoszómákban számbeli vagy szerkezeti eltérés következik be, az megzavarhatja a férfi nemi szervek kialakulását, nőknél pedig a méhen belüli jelleget. Ilyen értelemben ez az állapot nemzőképtelenséggel jár. Szerencsére ez a jelenség nem túl gyakori.

3. A herezacskó ereinek tágulata szintén meddőséget okozhat.

4. Rejtettheréjűség születéskor fellépő probléma lehet, amikor a herezacskó helyett a hasüregbe kerül a here. Ez esetben a here a kiegyensúlyozott működéséhez szükséges ideális testhőmérséklet helyett melegebb „közegbe” kerül, ami előnytelen a spermiumok számára.

5. Ahogy a hölgyek esetében a méhben, petevezetékekben keletkezett gyulladások, fertőzések, daganatos elváltozások negatív befolyással lehetnek a termékenységre, úgy a férfiaknál a herék és mellékherék gyulladásai, daganatos elváltozásai okozhatnak ugyanilyen jellegű problémát.

Tudtad? A felnőtt korban jelentkező fültőmirigy gyulladás (mumpsz) következményeként heregyulladás jöhet létre.

6. Rossz szokások, vegyi anyagok, kemikáliák és sugárzás – csupa olyan fogalom, ami befolyással lehet a férfiak nemzőképességére. Ezek nem csak a spermák képződését mérsékelhetik, de fokozatosan hozzájárulhatnak pusztulásukhoz is. Ilyen rossz szokás a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, dohányzás, de gyógyszerek mellékhatása is lehet ez a fajta tünet. Daganatos betegség fennállása esetén alkalmazott sugárterápia szintén nagymértékben rontja a teherbeejtés esélyeit.

7. Kevesen gondolnák, hogy akár egy becsípődött ideg is okozhat problémát. Ugyanis, ha a gerinc bizonyos szakasza megsérül, idegi alapon gátolhatja a merevedést és, ezáltal a sikeres nemi aktusnak is az útjába állhat.

Szerencsére a hormonális, vagy átmeneti jellegű problémák, ma már könnyen orvosolhatóak, azonban, ha veleszületett akadályról van szó, akkor a mesterséges megtermékenyítés és az örökbefogadás nyújthat megoldást.

A fizikai tényezők mellett a férfiak esetében is elsődleges akadályt képezhetnek a lelki és a pszichés tényezők. A férfiak kimondva, vagy kimondatlanul még mindig a „család fenntartói”, így külön stresszként élik meg a szociális, egzisztenciális bizonytalanságot, és amennyiben csorbát szenved nemzőképességük, úgy azt a férfiasságukban is sérelmezik.

Ha már régóta nem jön a gyermekáldás, még inkább fontos támogatnotok és lelkileg erősítenetek egymást, annak érdekében, hogy a fizikai akadályok is könnyebben elhárulhassanak.

 

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?

Forradalom a rákdiagnosztikában!<br />
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Forradalom a rákdiagnosztikában!
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.