Mikor jelezhet a hátfájás komoly bajt?

2019.01.31. 14:00 Medibon

Mikor jelezhet a hátfájás komoly bajt?

A hátunkon érzett fájdalommal előbb-utóbb szinte mindenki találkozik, és az esetek többségében ártalmatlan, magától megszűnik. Cikkünkben azokat az eseteket szedtük össze, amikor a legjobb, ha minél hamarabb orvoshoz fordulunk vele.

Ha ébredés után a hátfájás végtagmerevséggel párosul

  • Számtalan ártatlan oka lehet, ha előfordul, hogy ébredés után enyhe hátfájás mellett merevnek érezzük a végtagokat, ilyen lehet a napközbeni fizikai megerőltetés, kényelmetlen alváspozíció, vagy a nem megfelelő méretű párnák. Amennyiben azonban a végtagmerevség, és a hátfájdalom nem szűnik meg ébredés után fél-egy órával sem, felmerül a gyanúja, hogy az arthritisz valamilyen gyulladásos típúsában szenvedünk. Ez a probléma a szívbetegség, illetve a stroke kockázatát is növeli, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a tüneteket, hanem orvoshoz kell fordulni, hogy felírhasson valamilyen gyulladáscsökkentőt.

Ha bizonytalan a fájdalom pontos helye

  • Amennyiben hol a hátunk alsó, hol a felső részen érezzük a fájdalmat, aztán az egész háti szakaszon úgy, hogy közben igazából nem tudjuk meghatározni a pontos helyét, az a szívroham kezdeti jele is lehet. Kiváltképpen akkor, ha a fájdalom a mellkasban kezdődött, és onnan terjedt tovább a hátunkra. Szóval ha a fájdalom nagyon erős, hirtelen jelentkezik, és nem tudjuk meghatározni a helyét, akkor menjünk vele orvoshoz, viszont ha állkapocsfájdalmat is érzünk, plusz hányingerünk van, és szédülünk, vagy fulladni kezdünk, akkor azonnal kórházba kell menni.

Ha elsősorban éjszaka jelentkezik a hátfájás

  • Akinek gyakran fáj a háta, alváshoz készülődve némi forgolódás után képes olyan testtartást felvenni, ami kényelmes alvást biztosít számára. Amennyiben ez sehogyan sem sikerül, vagy a hátfájás notóriusan mindig lefekvéskor jelentkezik, akkor orvoshoz kell vele fordulni, mert ez jelezheti, hogy valamilyen fertőzés támadta meg a gerinc csontállományát, de akár gerinctáji tumor tünete is lehet.

Ha diagnosztizált csontritkulásunk van

  • Amennyiben már diagnosztizáltak nálunk csontritkulást, akkor a hátfájás utalhat olyan gerincproblémákra, amelyeket szakorvosnak kell kivizsgálnia, kezelnie.

Forrás: prevention.com

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások