Amikor a fogyás orvost kíván, azaz a metabolikus szindrómáról

2019.02.28. 19:30 Medibon

Amikor a fogyás orvost kíván, azaz a metabolikus szindrómáról

Nem csak kellemetlen a növekvő ruhaméret, hanem ijesztő is azok számára, akik nem értik az okát, és nem tudják, hogyan nyerhetnék vissza egykori alakjukat.

Van, aki diétával, tornával, önsanyargatással igyekszik „orvosolni” a problémát, holott lehet, hogy az valóban orvost kíván.

Az elhízás, az alma-alakú gömbölydedség hátterében ugyanis könnyedén megbújhat napjaink népbetegsége, a metabolikus szindróma is. Ez nem más, mint több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes jelenléte a szervezetben. A metabolikus szindróma kialakulása lehet genetikai jelenség, de az egészségtelen életmód és a helytelen táplálkozás velejárója is. Az viszont tény, hogy napjainkban egyre gyakoribb és sokakat érintő betegségről van szó.

A kór következtében kialakulhat cukorintolerancia, kóros zsíranyagcsere, felgyorsulhat a véralvadás, mindez pedig egyenes út a magas vérnyomás, az alma formájú elhízás, az inzulinrezisztencia irányába. Az ebből kialakuló hiperinzulinémia pedig érelmeszesedéses elváltozásokat idézhet elő, és korai elhalálozást okozhat.

A metabolikus szindróma tünetei 

  • Magas inzulinszint a vérben. Az inzulinrezisztencia miatt több inzulinra van szükség, hogy a vércukorszint rendben legyen. 
  • Csökkent glükóztolerancia. Egy adott mennyiségű glükóz - szőlőcukor - nagyobb és hosszabb vércukorszint-emelkedést okoz, mint az indokolt lenne.
  • Súlyfölösleg. Különösen az alma típusú elhízás. 
  • Magas vérnyomás
  • Megváltozik a vérkép. Emelkedett triglicerid (zsír) szint, emelkedett kis sűrűségű lipoprotein (LDL - "rossz koleszterin") szint, csökkent nagy sűrűségű lipoprotein (HDL - "jó koleszterin") szint.

Az egyik összetevő kialakulása után idővel megjelenik a többi is, és minél több van jelen, annál nagyobb az egészségügyi kockázat.

Egy kutatás szerint azok a férfiak, akiknél a metabolikus szindróma 3 komponense jelen van, majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak stroke-ot, szívinfarktust, továbbá több mint háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk más szívbetegség.

Mindebből jól látszik, hogy a metabolikus szindróma nem játék, éppen ezért, ha már egyetlen tünetét is felismered magadon, fordulj orvoshoz, és egy alapos vérvizsgálattal járj utána a problémának.

Mik azok a tünetek, amelyek metabolikus szindróma meglétére utalhatnak?

  • A hasra és a hasüregre kiterjedő elhízás: Ez az alma formára emlékeztető, férfiaknál „sörpocaknak” becézett jelenség elősegíti a magas vérnyomás, a cukorbaj, a szív-és érrendszeri betegségek létrejöttét a szervezetben.
  • Zsíranyagcsere-zavar: Erről akkor beszélhetünk, ha a triglicerid szint meghaladja az 1,7 mmol/l értéket, miközben a HDL-koleszterin férfiak esetében nem éri el az 1, 03, nőknél az 1,27 mmol/l értéket.
  • Magas vérnyomás: A hipertónia metabolikus szindróma fennállása esetén a 130/85 Hgmm feletti értéket jelenti. Ez már kórosnak minősül ebben az esetben.
  • A cukorbetegség mindezek mellett szintén utalhat metabolikus szindróma meglétére. Ha figyelmen kívül hagyjuk a fent említett tüneteket, akkor hosszútávon akár stroke-kal, szívinfarktussal is számolhatunk.

Szerencsére, ha időben sikerül leleplezni ezt a kórt, akkor szépen orvosolható hosszú távon, életmódváltással, az étrendünk megreformálásával, orvosi útmutatással. Ha utána jársz a probléma hátterének, akkor súlyos szövődményektől kímélheted meg önmagadat vagy akár a betegségben érintett szerettedet. Ne feledd: a megelőzés életet ér!

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Forradalom a rákdiagnosztikában!<br />
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Forradalom a rákdiagnosztikában!
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.