
Zsírbevitel csökkentés - rák kockázat csökkenés
Egy kutatás több mint 48 ezer nő életét kísérte figyelemmel 8 és fél évig. A összesített adatokból meglepő összefüggés rajzolódott ki a zsírfogyasztás, és a rákos megbetegedések között.
Egészséges a zsír, vagy sem?
Jelen állás szerint általánosan elfogadott lett, hogy zsírt szabad enni, mértékkel egészséges, főleg a megfelelő típusai. Ilyen például a mangalica sertés zsírja, mert sok "jó koleszterint" tartalmaz.
A zsírra szüksége van a szervezetnek, mert ha keveset eszünk, akkor lassul a működése, nem jut elég a koleszterinszint szabályzáshoz szükséges A-, D-, E- és K-vitaminból. Ráadásul a zsírhiányos állapotban nem képes elegendő kalcium beépülni, ez pedig a csontok károsodásához vezet, plusz romlik a hormontermelés, a vérképződés, és megnő a vérrögök kialakulásának esélye. A zsírban oldódó vitaminok hiánya is számtalan betegség kialakulását okozhatja. Tehát a zsír hasznos, de nagy mennyiségben, pláne a rossz típusból káros, és nem könnyű eltalálni a megfelelő egyensúlyt.
A kutatásról
A JAMA Oncology folyóiratban a napokban jelent meg a tanulmány, amelyben amerikai kutatók érdekes eredményt publikáltak az étrend, és a rákos megbetegedések kockázatának kapcsolatáról.
Az amerikai City of Hope orvostudományi központ kutatóprofesszora, Dr. Rowan Chlebowski és munkatársai több mint 48 ezer nő egészségének alakulását követték figyelemmel 8 és fél évig. A résztvevő nőknek, a kutatás kezdetekor tumormentes volt a szervezete.
Az önkéntesekből kiválasztottak 20 ezret véletlenszerűen, akiknek szabályozták az étrendjüket úgy, hogy zsírbevitelüket a napi elfogyasztott kalóriamennyiség 20%-ra csökkentették (átlagosan a 30%-a szokott a zsír lenni), emelett megkérték őket, hogy egyenek több gyümölcsöt, zöldséget, és teljes kiőrlésű gabonát. A többiek nem kaptak instrukciókat az életvitelükhöz, de tartottak nekik képzést az egészséges táplálkozásról.
A megdöbbentő eredmények
8 és fél év után elkezdték adatok feldolgozását, összegzését, feljegyezték a diagnosztizált rákos megbetegedések számát, az elhalálozásokat, és ezek okait. Az adatok azt mutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú diétát folytató csoportba tartozóknál 22%-kal volt alacsonyabb az emlőrákkal diagnosztizált esetek száma, mint a másik csoport tagjainál. Továbbá a szabályozott étrendű csoportnál más daganat típusok kialakulásának kockázata 24%-kal, a szívbetegség rizikója pedig 38%-kal csökkent, a szabad étrenddel élő csoporthoz képest.
"A hatás, amelyet látunk, elég figyelemre méltó". Sőt, a jelenlegi vizsgálat azt is megmutatta, hogy az étrend milyen hatással volt a rák diagnózisa után, mert a nők attól függetlenül folytatták a szabályozott étrendjüket, hogy diagnosztizáltak-e náluk rákot, vagy sem. "Úgy tűnik, hogy az étrendi beavatkozás a mellrák diagnózisát követően sokkal fontosabb, mint a diagnózis előtt." - nyilatkozta Chlebowski professzor.
Étrend változtatással a rák ellen
A tanulmány arra is rámutatott, hogy minél hosszabb volt az alacsony zsírtartalmú diéta, annál jobb esélyeik voltak az emlőrák túlélésére. A szabályzott étrendű csoportnál a rákos elhalálozás csökkenését az étrend viszonylag szerény változásával sikerült elérni, mert ugyan a cél a napi zsírokból származó kalóriák 20% alatt tartása volt, de a csoportból sokan nem tudták tartani ezt a célt, és csak napi 25 vagy 27%-ra voltak képesek lemenni. A két csoport egészsége közötti különbség, ezzel együtt is hatalmas lett.
Chlebowski professzor azt állítja, az étrendet a rákos megbetegedések kezelésére szolgáló alapprogram részeként kellene támogatni, mert a kutatás eredményei alapján, már csupán az életmód megváltoztatásával is rendkívül jó eredmények érhetőek el.

NetJog
biztonságos vásárló hely

Barátság garancia
11 éve
törekszünk arra, hogy az EGÉSZség mindenki számára elérhető legyen!