Honnan tudod, ha ételmérgezésed van?

2018.07.31. 18:00 Medibon

Honnan tudod, ha ételmérgezésed van?

A kánikulában sűrűn előforduló probléma az ételmérgezés, jellemzően szezonális betegség. A tünetei a test próbálkozásai, hogy megszabaduljon a szervezetbe került bacilusoktól, amelyek fertőzött, romlott étellel kerülnek be.

Az ételmérgezés tüneteiről

Valójában nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget okozó baktériumok termelte mérgek, az úgynevezett endotoxinok (azaz mérgező anyagcsere-termékek) kiváltotta következményekről. A szimptómák súlyossága, és a típusa a mérgezést okozó kórokozó fajtájától függ. 

Az ételmérgezés ismertetőjelei:

 • hasi görcsök és fájdalom
 • hasmenés (vízszerű, esetleg véres is lehet)
 • hányinger, étvágyvesztés
 • hányás
 • dehidratációs tünetek (szomjúság, szájkiszáradás, szédülés, ájulás)
 • extrém kimerültség, gyengeség
 • láz

Az ételmérgezés gyanúját növeli az is, ha azonos élelmiszert fogyasztó személyeknél egyszerre jelentkeznek hasonló panaszok. A tüneteit az étel elfogyasztását követő 6-8 órán belül lehet megtapasztalni.

Mi okozza?

Ételmérgezést leggyakrabban a nem megfelelő hőmérsékleten tárolt tojás, tej és tejtermékek, és a húsfélék okozzák. Kánikulában különösen oda kell figyelni, hogy megfelelő hőmérsékletű hűtőben, fagyasztóban legyenek tárolva.

Mely kórokozók okoznak ételmérgezést?

 • Clostridium perfringens (nagyrészt húsok, pörköltek, szaftos fogások által terjed, ha nem megfelelő hőmérsékleten történik a tárolás, vagy elégtelen a hőkezelés) 
 • Bacillus cereus
 • Staphylococcus aureus (jellemzően húsok, saláták, szószok, cukrászsütemények okozzák a fertőzést)

Milyen következményekkel jár? 

Általában folyadék- és ionvesztés alakul ki, a rosszullét mértéke leginkább attól függ, hogy a mennyi folyadékot veszít az érintett a hányással, és hasmenéssel, továbbá tudja-e pótolni az elvesztett folyadékot. Gyengébb szervezet esetén, például kisgyermek, idős személy, vagy egyéb betegségben szenvedő esetén kiszáradás is kialakulhat. Csökkenhet a vérnyomás, és a kapcsolódó tünetek miatt ájulás is bekövetkezhet.

Az ételmérgezés kezelése

Az esetek nagyrészében az ételmérgezés pár nap alatt alatt elmúlik. Specifikus gyógymód nincsen, minden esetben a tünetek kezelése szükséges, amely a következőket jelentheti:

 • Folyadékpótlás (szükség esetén infúzióval). Ez a legfontosabb, főleg a csecsemők, kisgyermekek, idősek esetén, akik hamar kiszáradhatnak. Beszerezhető szájon át elfogyasztható rehidráló, magas iontartalmú folyadékok (csecsemőknek is adható).
 • Ionok pótlása (az elvesztett sók pótlása).
 • A hányinger csillapítása.
 • Pihenés, fekvés (főleg alacsony vérnyomás esetén).
 • Fájdalomcsillapító, görcsoldó a hasi panaszok enyhítésére.
 • Lázcsillapító (ha lázzal is jár, viszont ha olyan lázzal jár ami gyógyszerek hatására 24 óra elteltével sem megy le, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni).

Fontos: ételmérgezés esetén antibiotikum alkalmazása nem indokolt!

Az elkerülésére néhány tanács

 • Fontos a megfelelő élelmiszerhigiénia betartása, és ehhez az ételek feldolgozása mellett a konyha, és a kezek tisztasága is hozzátartozik.
 • Ha megfelelő módon tárolt élelmiszereken a romlás jeleit tapasztaljuk, ha a szaguk, vagy az állaguk gyanússá válik, inkább dobjuk ki őket.
 • A frissen készült ételeket rögtön el kell fogyasztani, főleg kánikulában.
 • Sokan grilleznek nyáron, sütés közben például mindig oda kell figyelni rá, hogy az elkészült húst ne arra a tányérra tegyük vissza, amelyen előzőleg a nyers húst tartottuk. Alaposan át kell sütni a húsokat, akár húshőmérővel is lehet ellenőrizni, hogy elérte-e az adott szelet maghőmérséklete a kellő szintet. A megmaradt példányokat természetesen hűtőben kell tárolni, fogyasztásuk előtt pedig mindig rendesen felmelegíteni őket.
 • Kirándulásnál, utazásnál csak olyan nyilvános csapokból, kutakból szabad inni ahol egyértelműen, feltűntetve javasolják a vizet fogyasztásra. Óvatosnak kell lenni, mert problémás csapvízben mosva a nyers zöldségek, gyümölcsök, saláták is fertőzővé válhatnak.

Forrás: WEBBeteg

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.