A dinnyeevés 9 +1 pozitív hatása

2018.07.04. 18:00 Medibon

A dinnyeevés 9 +1 pozitív hatása

A nyár egyik népszerű finomságát az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása miatt is érdemes fogyasztani. Nézzük mik is azok amik még értékesebb eledellé teszik.

1. Likopin tartalom

  • A likopin egy nagyon erős antioxidáns hatású karotinoid (a növények pigemntje) , amely a dinnye piros színéért felelős (pl a paradicsom, vagy a vérnarancs pirosas színéért is). A szervezetünk nem képes előállítani, ezért csak étellel tudjuk bevinni. Hatékony immunerősítő, kutatásokkal igazolt a szív működésére, és a keringésre gyakorol jótékony hatása, de szerepe van egyes szembetegségek, köztük a szürkehályog-képződés megakadályozásában. Hatékonyan fékezi a mellráksejtek növekedését, a prosztatarák megelőzésére is kiváló.

2. Szíverősítő

  • L-citrullin aminosavban is gazdag a görögdinnye, ez pedig javítja a vérkeringést, és a vérnyomást, segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását. Ez az aminosav segít a sportolóknak, edzést végzőknek jobb teljesítményt nyújtani, de egy kutatás szerint az L-citrullin pótlás növelte az erekció keménységét enyhe merevedési zavarban szenvedő férfiaknál.

3. Szuper az ízületeknek

  • A béta-kriptoxantin antioxidáns tartalmának köszönhetően, a görögdinnye az ízületek védelméről is gondoskodik. A rheumatoid arthritis kialakulásának az esélyét jelentősen csökkenti.

4. Szemek védelme

  • A szemek egészségéhez nélkülözhetetlen A-vitamin a dinnyében is megtalálható. Az A vitamin hiánya szemproblémákat okozhat, mint amilyen a farkasvakság, a szemszárazság, a szaruhártya elvékonyodás, vagy a Bitot-foltok megjelenése. Emiatt is fontos, hogy a szükséges mennyiségben juttassuk a szervezetünkbe belőle.

5. Hidratálás

  • A nyári hőségben a szervezet folyadékigénye megnő, a dinnye pedig egy igencsak lédús gyümölcs, hiszen a 92%-a víz, ezért segít a szervezetünket hidratálni.

6. UV sugár védelem

  • A likopin tartalma nagyobb mennyiségben valamennyire védi a bőrt a káros UV sugaraktól. Fontos, hogy azért ez a védelem nem annyira erős, hogy a dinnyeevés helyettesíti a fényvédő szerek használatát!

7. Selymesebb bőr

  • Az A, B6 és C-vitamin tartalma miatt a dinnye segít megőrizni a bőr rugalmasságát, és selymességét. Még arcpakolást is lehet készíteni belőle, ha a levét összekeverjük némi görög joghurttal. 

8. Kalóriaszegény édesség

  • Amíg például 2-3 gombóc fagyiban körülbelül 200-300 kalória van, addig ugyanennyi mennyiségű dinnye olyan 40 kalóriát tartalmaz. 150g fagyi 300 kalória, 150g görögdinnye 45 kalória, 150 g sárgadinnye 51 kalória. Plusz sem zsírt, sem koleszterint nem tartalmaz, ezért ideális az édességhiány kielégítésére.

9. Emésztés

  • Az emésztési problémával (Crohn-betegség, vastagbélgyulladás,...) küzdőknek sok étel kerül tiltólistára, de nem a dinnye, mert még a gyulladt bél is könnyen megemészti. Az ilyen betegségek esetén a magokat inkább nem nyeljük le!

+1 Dinnyemagok

  • Vannak akik nem eszik meg őket, ilyen-olyan okokból, de jó tudni: az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, dúskál vasban, cinkben, kalciumban, és B-vitaminokban! A telítetlen zsírsav tartalma védi az érrendszert, megelőzve ezáltal a keringési rendellenességek kialakulását. Fontos, ha szeretnéd kihasználni egészségügyi szempontból a dinnyemagok előnyös hatásait, össze kell rágni őket, mert ha csak simán lenyeled, egyszerűen áthaladnak az emésztőrendszereden. 

Hozzászólások