Az alkoholfogyasztás hatása a testre

2019.04.12. 19:00 Medibon

Az alkoholfogyasztás hatása a testre

A tudósok a mérsékelt alkoholfogyasztás egészségügyi haszna kapcsán még megosztottak, a nagyobb mértékű italozás viszont egyértelműen negatív következményekkel jár. Nézzük, miként hat az emberi testre az alkoholfogyasztás.

Első bajok az agyban

 • 30 másodperccel az első korty lenyelése után, az alkohol máris eljut az agyba. A mennyiség növekedésével egyre jobban lassul az agysejtek közötti kommunikáció, ami hangulatváltozáshoz, a reflexek lelassulásához, az egyensúlyérzék fokozatos romlásával jár. A koncentráció is folyamatosan csökken, közben a hosszú távú memória is bezárul, ezzel megakadályozza az emlékezést a történésekre.

Agyzsugorodás

 • A folyamatos, jelentős mértékű alkoholfogyasztás, már tartós változásokat is okoz az agyban. Az agysejtek mérete csökken, ezért lényegében az agy is összezsugorodik. Ez a folyamat zavarokat okoz a gondolkodásban, a tanulásban, a memóriában, negatívan befolyásolja az állandó testhőmérséklet szabályozását, továbbá a mozgáskoordinációt.

Az elalvást segíti - az alvást akadályozza

 • Az alkohol az agyműködést lassító hatása miatt álmosít, ezért ittasan könnyebb az elalvás. Viszont ebben az alvásban nem lesz köszönet, mert nem fog pihentetni. A szervezet alvás közben fogja feldolgozni a bevitt alkoholt, ennek hatása a sok forgolódás, mocorgás az ágyban, könnyebben alakulnak ki rémálmok, illetve a méregtelenítés miatt többször kell felkelni a mosdóba menni. Ezek miatt nem jön létre megfelelő mennyiségű mélyalvás, amelyre szükség lenne a megfelelő regenerációhoz.

Gyomorsavtól, a gyomorfekélyig

 • Az alkohol irritálja a gyomor nyálkahártyáját, és aktiválja az emésztőnedveket. Ezért amikor elég gyomorsav és alkohol keveredik, ez hányingert, hányást okozhat. Hosszú távon ez gyomorfekélyhez vezethet.

Hasmenéstől, a refluxig

 • A gyomron kívül a vékony- és vastagbelet is irritálhatja a szervezetbe került alkohol, ez pedig kihat a bevitt ételek megszokott áthaladási sebességére. Rövid távon hasmenést, hosszú távon pedig a reflux alakulhat ki, aminél a savas gyomortartalom a záróizomzat gyengesége okán visszajut a nyelőcsőbe.

Fokozott vizelési ingertől, a vesebetegségig

 • Az alkohol kiiktatja a vesék vizeletkiválasztását szabályzó hormont az agyban. Hatására gyakori vizelési inger alakul ki, ami miatt dehidratációval is kell számolni. Az alkohol toxikus hatás okozta többletmunka, évek alatt teljesen tönkreteszik a veséket.

Zsírmájtól, a májzsugorig

 • A szervezetbe került nagyrésze a májban bomlik le, azaz rengeteg toxint kezel ez a szerv. Hosszú távon ez a máj elzsírosodásához, zsírmájhoz, ami pedig a májsejtek vérellátásnak csökkenéséhez vezet. A májsejtek elhalása, a szerv kötőszövetének heges átépülése, illetve a fellépő működési zavarok folyamatának a vége a májzsugor, más nevén májcirrózis.

Cukorbetegségtől, a hasnyálmirigyrákig

 • Alapból a hasnyálmirigy inzulint, és más, az emésztéshez rendkívül fontos vegyületet állít elő. Az alkohol toxikus hatása ennek a szervnek a gyulladását okozhatja, ami miatt fokozatosan csökken az inzulintermelés, ez pedig a cukorbetegség kialakulásához vezethet. A szerv folyamatos gyulladás rendkívül megnöveli a hasnyálmirigyrák kialakulásának a kockázatát.

Szívritmuszavarok

 • A szívritmust szabályozó elektromos jeleket, már egyetlen alkoholos állapot is megzavarja, ha pedig tartóssá válik az alkoholfogyasztás, az állandó elváltozásokat okoz. Emiatt a szívizmok egyre kevésbé fogják tudni zökkenőmentesen eljuttatni a vért, a test különböző részeibe.

Testhőmérsékletváltozás - vérnyomás-emelkedés

 • Az alkohol hatására a vérerek kitágulnak, ezáltal több vér kerül a bőrfelszín közelébe. A pirulás, a kimelegedés viszont nem tart sokáig, mert a test túlzott hőleadásba kezdhet, ami leviheti a testhőmérsékletet. Az alkoholfogyasztás hosszú távon vérnyomás-emelkedést okoz, amire reagálva a szervezet a stresszhormonok segítségével beszűkíti az ereket, ami jelentős többletmunkát okoz a szívnek.

Hormonháztartási zavarok

 • Az alkoholfogyasztás a szervezet hormonális egyensúlyának felborulásához vezet, amely komoly testi panaszokat okozhat. Nők esetében például menstruációs zavarok, és termékenységi problémák, a férfiaknál merevedési zavarok, spermaszám csökkenés, herezsugorodás, mellnövekedés, mindez az endokrin rendszer harmóniájának felborulása miatt.

Hallásromlás

 • A pontos mechanizmus egyelőre még nem ismert, viszont az alkoholfogyasztás hatására kialakult hallásromlás bizonyított. Egy elmélet szerint, az agy hangok feldolgozásáért felelős területe károsodik az alkohol hatására, egy másik szerint a belső fülben lévő idegek, és hallószőrök sérülnek. Az biztos, hogy a kezdetben fellépő alkalmi hallásromlás állandósulhat, a nagyivóknál pedig gyakori a teljes hallásvesztés is.

Csontritkulás - izomtömeg vesztés

 • Az alkohol közvetve csökkenti a szervezetben a kalciumszintet, amely a hormonháztartás felborulásával karöltve gátat szabhat a csontszövetek épülésének. A csontok emiatt vékonyabbak, és törékenyebbek lesznek, azaz elindul a csontritkulás folyamata. Az izomzatra nézve szintén káros az alkohol, mert gátolja az izmok vérellátását, és az izomtömeg épüléséhez kellő fehérjék hasznosulását.

Forrás: webmd.com

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások