7 dolog, amit a kezed jelezhet az egészségedről

2023.09.19. 00:00 Medibon

7 dolog, amit a kezed jelezhet az egészségedről

A kezek az első testrészek, amelyeken az öregedés jelei megmutatkoznak, és jelezhetnek enyhébb, és súlyosabb egészségügyi problémákat is. Nézzük mi, mit jelezhet.

7. Kivörösödött tenyerek

  • Orvosi nevén palmaris erythema, amely a kéz hüvelykujjbegyének, a kisujjbegynek a tartós, szimetrikus kivörösödése. Egy olyan hormonális változás okozza, amelynek hatására ezeken a részeken kitágulnak a vérerek. Ez a tünet gyakran májproblémákra utal, kiváltképpen 50 év feletti életkorban. Leggyakrabban májcirrhosisnál, hepatitisnél fordul elő. Kisebb eséllyel, de ez a tünet jelezhet reumatoid arthritisz-t is, ami egy hosszan tartó, progresszív sokízületi gyulladásos megbetegedés. Genetikai hajlam, vagy fertőzés, vagy stressz hatására alakul ki. Bármelyik betegség is álljon a vörös tenyér háttérben, orvoshoz kell vele fordulni.

6. Izzadó tenyér

  • Okozhatja izzadásra való fokozott hajlam(hyperhidrosis), ám akkor a test többi pontján is tapasztalható, ha csak a tenyerek izzadnak jelentősebben akkor a háttérben állhat erős stressz hatás, de pajzsmirigy túlműködés is. Az átlagon felüli izzadság termelődéséért (bármely testrész esetében) többnyire a vegetatív idegrendszer zavara a felelős. Bármilyen kellemetlen is, izgatott állapotban, stresszhelyzetben teljesen normális jelenség a tenyér kisebb-nagyobb mértékű izzadása, erre majdnem minden ember hajlamos.
  • Az érintettek 90%-nak segít, de csak ideiglenes megoldás az ásványi só alapú dezodorok, izzadásgátló oldatok alkalmazása, amelyeket gyógyszertárakban is be lehet szerezni. Ám ezek a szerek hosszú távon sok esetben bőrirritációt okoznak, ezért sokaknak csak átmeneti megoldás. Alternatív kezelési lehetőség még a vezetékes víz iontoforézis, mely során a verejtékmirigyeket gyenge elektromos ingerrel bénítják meg. Ha stressz okozza, akkor az idegek megnyugtatására az orvos szorongásoldót is felírhat.

5. Bizsergő-, érzéketlen kezek

  • Ilyen tünet gyakran előfordulhat, ha alvás közben elfeküdjük valamelyik érzékelő ideget a kezünkben. Ha nem alváskor történik, és ha gyakran előfordul, akkor súlyosabb probléma állhat a háttérben. Okozhatja cukorbetegség, vészes vérszegénység, ínhüvelygyulladás, vénás trombózis. Tehát ha az érzéketlenség tartóssá válik, mindenképpen orvoshoz kell vele forulni.

4. Száraz tenyerek

  • A kezeknél a száraz bőr leggyakoribb okai a dehidráció és az ösztrogénhiány, amelyek a menopauza során, kéz a kézben járnak. Ritkább esetekben okozhatja pajzsmirigy alulműködés is. Sok vizet kell inni, hidratálni a bőrt rendszeresen, az étrendünkbe pedig rendszeresen fogyasztani olajos magvakat, és lehetőség szerint olajos halakat.

3. Remegő kezek

  • Okozhatja az úgynevezett esszenciális tremor, ami főként cselekvéskor jelenik meg, de okozhatja a Parkinson-kór is, amely viszon nyugalmi állapotban is jelen van. A kiváltó okok között lehet például a túlműködő pajzsmirigy, amely felgyorsítja az anyagcserét (szorongást, gyors szívverést, izzadást, fogyást és álmatlanságot is okoz), és ez vezethet kézremegéshez. Bőnös lehet a szorongás, a stressz, az erős kávé, vagy a túl sok alkohol is. 
  • Esszenciális tremor esetén segíthet a fizioterápia, és az olyan segédeszközök, mint pl. a csuklósúlyok, valamint súlyosabb esetekben gyógyszer szedése. A túlműködő pajzsmirigyet általában gyógyszerekkel, ritkábban sugárzással, vagy műtéttel kezelik. A fizioterápia, és az étrendi változtatások segítenek javítani bizonyos Parkinson-kór tüneteket, de előbb-utóbb a betegek gyógykezelésre szorulnak az agyhormon dopamin szintjének növelése érdekében.

2. Gyenge, repedezett körmök

  • A gyenge, vagy repedezett körmök a cinkhiány tünetei lehetnek. Csak csekély mennyiségű cinkre vagy szüksége a szervezetünknek, de rendkívül fontos az egészségünk számára, mert például elősegíti a sebgyógyulást, erősíti az immunrendszert, befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. A gyenge, repedezett körömök problémát megoldhatjuk táplálékkiegészítővel, de bőségesen megtalálható olyan fehérjében gazdag ételekben, mint a hüvelyesek, a tojás, a tej, a húsfélék, vagy a halfélékben.

1. Dobverőujjak (Hippocratesi körmök)

  • Ha a körömperc megvastagszik, az ujjak körvonalai a dobverőhöz kezdenek hasonlítani, és a köröm óraüvegszerűen domborodóvá válik, ezt hívjuk dobverőujjaknak, vagy Hippocratesi körmöknek. Ezt a tünetet az okozza, hogy az artériás és vénás vér összekeveredik, emiatt a hajszálerek vére kevesebb oxigént tartalmaz, a tartós oxigénhiány pedig a csonthártya megvastagodásához vezet. A lábujjakat ugyanúgy érinti.
  • Frappánsnak, ártatlannak tűnő nevével ellentétben, sajnos komoly betegséget jelezhet. Ritkább esetekben lehet egyszerű örökletes tulajdonság, azonban többnyire komolyabb szív- és érrendszeri betegség, tüdőbetegség, vagy akár rák is állhat a háttérben. Amennyiben tapasztaljuk a tünetet, rögtön forduljunk vele orvoshoz!

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.