6 szokatlan tünet, ami szívbetegséget jelezhet

2019.04.29. 19:30 Medibon

6 szokatlan tünet, ami szívbetegséget jelezhet

Hazánkban 100 emberből több mint 50 szív- és érrendszeri betegségben hal meg, míg például rákban (ehhez képest csak) 25. Sokakat a bajra már csak a súlyos szívroham figyelmezteti, holott vannak korai, külső jelei a szívproblémáknak. Gondoltad volna, hogy a bőr, a köröm, a fül, a szem, a fog, illetve az ajkak is jelezhetik, hogy a szíved nem megfelelően működik?

1. Zsíros dudorok a bőrön

Az orvosi nevén xanthoma. Ezek koleszterintartalmú barna vagy sárga csomók a test számos részén megjelenhetnek. Nagy csomós megjelenési formája a végtagok feszítő oldalán, többnyire a térden és a könyökön növekszik. Lapos, sárga csomó formájában a belső szemzugban és a felső szemhéj bőrében, lapos kráterszerűen a tenyéren és a talpon, és az inak mentén is képezhet kellemetlen lerakódásokat.

A xanthoma főleg az örökletes magas koleszterinszinttel küzdő személyeknél alakul ki, akiknek a rossz koleszterin, avagy LDL szintje kimondottan magas, és ezért a bőr irharétegébe is kerül belőle nem csak a szívet oxigénnel ellátó artériákba.

A xanthomák mechanizmusának megértése hozott áttörést a hatékony koleszterincsökkentő gyógyszerek kifejlesztésében. Azonnal orvoshoz kell velük fordulni, az anyagcserezavarok megszűntetésével a xanthomás képződmények is eltűnnek, ritkán fordul elő, hogy a különösen nagy xanthomás csomókat műtéti úton kell eltávolítani. A kezelése közben érdemes egy kardiológiai kivizsgálást is elvégeztetni, hogy kiderüljön a szív mennyire sínylette meg a magas rossz koleszterin(LDL) szintet. 

2. Kanálköröm, vagy óraüveg köröm

Amikor a köröm szabad széle felfelé hajlik, azaz a kanál alakúvá válik a köröm, ez gyakran társul vashiányos vérszegénységhez. Az óraüvegköröm esetében a körmök felszíne domború lesz, az utolsó ujjpercek pedig szélesebbé, vastagabbá válnak. Ezt a fájdalommentes folyamatot a szöveti oxigénellátás zavara okozza. 

Az oxigéndús vér nem jut el megfelelően az ujjakba., ezért a sejtek egy olyan anyagot kezdenek termelni, amely a szövettermelés fokozásával próbálja orvosolni a problémát. Érdekesség, hogy ez a legrégebbről ismert orvosi tünet, és Hippokrátész írta le először i.e. 5. században. Emiatt a Hippokrátész-ujjaknak is nevezett furcsa elváltozás háttérben a szív, és a tüdő súlyos betegségei, illetve keringési problémák deríthetők fel.

3. Átlós ránc(ok) a fülcimpán

Az örgedeés során megereszkedett fülek teljesen természetes folyamat részei, viszont a fülcimpán megjelenő mély átlós redő(k) (amelyet Dr. Sanders T. Frank amerikai orvos után Frank-jelnek neveztek el) előrejelzi az érelmeszesedést. Több mint 40 kutatás jutott arra az eredményre, hogy ez a kis gyűrődés összefügg az érelmeszesedés kockázatával, ám egyelőre csak teóriák vannak, hogy miért.

Egyes feltételezések szerint embriológiai okok állnak a háttérben, más elmélet szerint a fülön megjelenő ráncnak köze van az erek károsodásához. A legújabb tanulmányok szerint a Frank-jelnek köze van a cerebrovascularis betegségekhez, azaz az agyi érbetegségekhez, mint amilyen a stroke (agyembólia, agytrombózis, agyvérzés, agyérgörcs), szóval összefügg az agyi erek állapotával is.

4. Gyűrű a szem szivárványhártyája körül

A szemekben a zsírlerakódások okozzák ezt a szokatlan tünetet. A lipoproteinek a vérben keringő összetett részecskék, primer funkciójuk a lipid fázisú anyagok (zsírsavak, koleszterin, koleszterin-észterek) vérben történő szállítása. A lipidanyagcsere zavarait a káros zsír-, és koleszterin fogyasztás okozza, és ez a szemünkön úgy tükröződik, hogy a zsírok a szaruhártyában is lerakódnak.

Az orvosi neve, arcus senilis corneae. A folyamat többnyire a szaruhártya felső és alsó részén a széltől 0,5-1 mm-re kezdődik, szürkésfehér vagy néha sárgás átlátszatlan, opálos ívek megjelenésével. Később ezek az ívek összeérnek teljes gyűrűt alkotva a szaruhártya szélén, de a felső és alsó részek átlátszatlansága mindig kifejezettebb marad. Az opálos gyűrű külső széle élesen elhatárolódik az ép szaruhártyától, a belső részen nincs éles határ. A látást általában nem zavarja. A jelenség összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-betegség egyes kockázati tényezőivel.

5. Fogínygyulladás, kilazult fogak

Akár a fogorvosi székben ülve is felmerülhet valamilyen szívbetegség gyanúja, ha fogínygyulladás, vagy fogvesztés miatt kell mennünk a fogászatra. A szájban található baktériumok a véráramba jutva az erekben is gyulladások sorozatát válthatják ki, ez pedig megnöveli az érelmeszesedés, és a szívinfarktus kockázatát. Emiatt a súlyos problémák miatt sem szabad elhanyagolni a szájhigiéniát. 

6. Kék ajkak

A szájat érintő másik szívbetegségre utaló tünet lehet, a kékes, vagy lilás elszineződésű ajkak. Persze akkor ha ez nem hideg víz, vagy levegő miatt történik, mert ezek hatására természetes érösszehúzódás alakul ki, amely elsősorban az ajak, a körömágy, a fül, és az arc kiemelkedő részein lilás-kékes elszíneződés formájában mutatkozik meg. Orvosi szaknyelven ez a cyanosisnak az egyik formája, az úgynevezett perifériás cyanosis.

VISZONT, ha ez a tünet hőmérséklettől függetlenül, tartósan áll fenn, akkor nagy az esélye, hogy a test szöveteit oxigénnel ellátó érrendszer nem működik megfelelően. Ez a fajtája a centrális cyanosis, amit okozhat szívbetegség, szív- és érfejlődési rendellenesség, tüdőbetegség, érbetegség, és a vörösvértestekben lévő oxigénszállító molekula, a hemoglobin abnormalitásai is. Ezzel a tünettel is javasolt kardiológus-belgyógyász felkeresése.

Fontos, hogy a felsorolt tünetek mögött szívre ártalmatlan, kevésbé súlyos okok is állhatnak, de biztos, ami biztos jobb szakorvost felkeresni ha valamelyik elváltozást tapasztalod magadon.

Forrás: theconversation

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Tavaszi fáradtságnak is gondolhatnád, de lassú szívverés is okozhatja

Tavaszi fáradtságnak is gondolhatnád, de lassú szívverés is okozhatja

Természetes módon is lelassulhat a szívverésünk például pihenés közben, vagy az életkor előrehaladtával, illetve az edzett sportolóké is eleve lassabb. Ha azonban a tavaszihoz fáradtsághoz hasonló, ólmos fáradtságot, kimerültséget, nem igazán indokolja semmi, érdemes ellenőrizni, nem szívritmuszavar (bradycardia) áll-e a háttérben.

Napi két vagy több diétás üdítő elfogyasztása növelheti a sztrók kockázatát

Napi két vagy több diétás üdítő elfogyasztása növelheti a sztrók kockázatát

Lehet, hogy úgy gondolod, a tested hálásabb azért, ha a normál üdítők helyett a diétás változatokat választod, de sajnos az újabb kutatások cáfolják ezt. Egy tanulmány szerint napi két vagy több mesterségesen édesített üdítő elfogyasztása a stroke, a szívbetegségek és a korai halálozás fokozott kockázatához vezethet.

ÉLETED RITMUSA - A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hete

ÉLETED RITMUSA - A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hete

A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hetét (Global Atrial Fibrillation (AF)Aware Week) minden év novemberében rendezi meg az angol Atrial Fibrillation Association. A tematikus hét fő célja figyelemfelhívás a betegség időben történő felismerésére és mielőbbi kezelésére.