6 szokatlan tünet, ami szívbetegséget jelezhet

2019.04.29. 19:30 Medibon

6 szokatlan tünet, ami szívbetegséget jelezhet

Hazánkban 100 emberből több mint 50 szív- és érrendszeri betegségben hal meg, míg például rákban (ehhez képest csak) 25. Sokakat a bajra már csak a súlyos szívroham figyelmezteti, holott vannak korai, külső jelei a szívproblémáknak. Gondoltad volna, hogy a bőr, a köröm, a fül, a szem, a fog, illetve az ajkak is jelezhetik, hogy a szíved nem megfelelően működik?

1. Zsíros dudorok a bőrön

Az orvosi nevén xanthoma. Ezek koleszterintartalmú barna vagy sárga csomók a test számos részén megjelenhetnek. Nagy csomós megjelenési formája a végtagok feszítő oldalán, többnyire a térden és a könyökön növekszik. Lapos, sárga csomó formájában a belső szemzugban és a felső szemhéj bőrében, lapos kráterszerűen a tenyéren és a talpon, és az inak mentén is képezhet kellemetlen lerakódásokat.

A xanthoma főleg az örökletes magas koleszterinszinttel küzdő személyeknél alakul ki, akiknek a rossz koleszterin, avagy LDL szintje kimondottan magas, és ezért a bőr irharétegébe is kerül belőle nem csak a szívet oxigénnel ellátó artériákba.

A xanthomák mechanizmusának megértése hozott áttörést a hatékony koleszterincsökkentő gyógyszerek kifejlesztésében. Azonnal orvoshoz kell velük fordulni, az anyagcserezavarok megszűntetésével a xanthomás képződmények is eltűnnek, ritkán fordul elő, hogy a különösen nagy xanthomás csomókat műtéti úton kell eltávolítani. A kezelése közben érdemes egy kardiológiai kivizsgálást is elvégeztetni, hogy kiderüljön a szív mennyire sínylette meg a magas rossz koleszterin(LDL) szintet. 

2. Kanálköröm, vagy óraüveg köröm

Amikor a köröm szabad széle felfelé hajlik, azaz a kanál alakúvá válik a köröm, ez gyakran társul vashiányos vérszegénységhez. Az óraüvegköröm esetében a körmök felszíne domború lesz, az utolsó ujjpercek pedig szélesebbé, vastagabbá válnak. Ezt a fájdalommentes folyamatot a szöveti oxigénellátás zavara okozza. 

Az oxigéndús vér nem jut el megfelelően az ujjakba., ezért a sejtek egy olyan anyagot kezdenek termelni, amely a szövettermelés fokozásával próbálja orvosolni a problémát. Érdekesség, hogy ez a legrégebbről ismert orvosi tünet, és Hippokrátész írta le először i.e. 5. században. Emiatt a Hippokrátész-ujjaknak is nevezett furcsa elváltozás háttérben a szív, és a tüdő súlyos betegségei, illetve keringési problémák deríthetők fel.

3. Átlós ránc(ok) a fülcimpán

Az örgedeés során megereszkedett fülek teljesen természetes folyamat részei, viszont a fülcimpán megjelenő mély átlós redő(k) (amelyet Dr. Sanders T. Frank amerikai orvos után Frank-jelnek neveztek el) előrejelzi az érelmeszesedést. Több mint 40 kutatás jutott arra az eredményre, hogy ez a kis gyűrődés összefügg az érelmeszesedés kockázatával, ám egyelőre csak teóriák vannak, hogy miért.

Egyes feltételezések szerint embriológiai okok állnak a háttérben, más elmélet szerint a fülön megjelenő ráncnak köze van az erek károsodásához. A legújabb tanulmányok szerint a Frank-jelnek köze van a cerebrovascularis betegségekhez, azaz az agyi érbetegségekhez, mint amilyen a stroke (agyembólia, agytrombózis, agyvérzés, agyérgörcs), szóval összefügg az agyi erek állapotával is.

4. Gyűrű a szem szivárványhártyája körül

A szemekben a zsírlerakódások okozzák ezt a szokatlan tünetet. A lipoproteinek a vérben keringő összetett részecskék, primer funkciójuk a lipid fázisú anyagok (zsírsavak, koleszterin, koleszterin-észterek) vérben történő szállítása. A lipidanyagcsere zavarait a káros zsír-, és koleszterin fogyasztás okozza, és ez a szemünkön úgy tükröződik, hogy a zsírok a szaruhártyában is lerakódnak.

Az orvosi neve, arcus senilis corneae. A folyamat többnyire a szaruhártya felső és alsó részén a széltől 0,5-1 mm-re kezdődik, szürkésfehér vagy néha sárgás átlátszatlan, opálos ívek megjelenésével. Később ezek az ívek összeérnek teljes gyűrűt alkotva a szaruhártya szélén, de a felső és alsó részek átlátszatlansága mindig kifejezettebb marad. Az opálos gyűrű külső széle élesen elhatárolódik az ép szaruhártyától, a belső részen nincs éles határ. A látást általában nem zavarja. A jelenség összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-betegség egyes kockázati tényezőivel.

5. Fogínygyulladás, kilazult fogak

Akár a fogorvosi székben ülve is felmerülhet valamilyen szívbetegség gyanúja, ha fogínygyulladás, vagy fogvesztés miatt kell mennünk a fogászatra. A szájban található baktériumok a véráramba jutva az erekben is gyulladások sorozatát válthatják ki, ez pedig megnöveli az érelmeszesedés, és a szívinfarktus kockázatát. Emiatt a súlyos problémák miatt sem szabad elhanyagolni a szájhigiéniát. 

6. Kék ajkak

A szájat érintő másik szívbetegségre utaló tünet lehet, a kékes, vagy lilás elszineződésű ajkak. Persze akkor ha ez nem hideg víz, vagy levegő miatt történik, mert ezek hatására természetes érösszehúzódás alakul ki, amely elsősorban az ajak, a körömágy, a fül, és az arc kiemelkedő részein lilás-kékes elszíneződés formájában mutatkozik meg. Orvosi szaknyelven ez a cyanosisnak az egyik formája, az úgynevezett perifériás cyanosis.

VISZONT, ha ez a tünet hőmérséklettől függetlenül, tartósan áll fenn, akkor nagy az esélye, hogy a test szöveteit oxigénnel ellátó érrendszer nem működik megfelelően. Ez a fajtája a centrális cyanosis, amit okozhat szívbetegség, szív- és érfejlődési rendellenesség, tüdőbetegség, érbetegség, és a vörösvértestekben lévő oxigénszállító molekula, a hemoglobin abnormalitásai is. Ezzel a tünettel is javasolt kardiológus-belgyógyász felkeresése.

Fontos, hogy a felsorolt tünetek mögött szívre ártalmatlan, kevésbé súlyos okok is állhatnak, de biztos, ami biztos jobb szakorvost felkeresni ha valamelyik elváltozást tapasztalod magadon.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

13, a szív egészségének kedves élelmiszer

13, a szív egészségének kedves élelmiszer

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Így éld túl a kánikulát, ha szív- és érrendszeri problémákkal küzdesz

Így éld túl a kánikulát, ha szív- és érrendszeri problémákkal küzdesz

Mindenkinek fokozottan vigyázni kell magára a kánikulában, mert erősen megterheli a szervezetet. Különösen igaz ez szív- és érrendszeri betegeknek, FŐLEG ha: 50 év felettiek; társbetegségeik vannak; túlsúlyosak. 

Napi két vagy több diétás üdítő elfogyasztása növelheti a sztrók kockázatát

Napi két vagy több diétás üdítő elfogyasztása növelheti a sztrók kockázatát

Lehet, hogy úgy gondolod, a tested hálásabb azért, ha a normál üdítők helyett a diétás változatokat választod, de sajnos az újabb kutatások cáfolják ezt. Egy tanulmány szerint napi két vagy több mesterségesen édesített üdítő elfogyasztása a stroke, a szívbetegségek és a korai halálozás fokozott kockázatához vezethet.