15 tanács, hogy ne tedd ki magad veszélynek a napon

2019.06.19. 00:00 Medibon

15 tanács, hogy ne tedd ki magad veszélynek a napon

Ma már mindenki tudja, hogy nyáron fokozott fényvédelmet igényel a testünk a bőrrák, és a bőr visszafordíthatatlan, fokozott öregedésének megelőzésére. Cikkünkben tanácsokat olvashatsz, hogy ne tedd ki magad veszélynek a napon.

15. Már azelőtt használj napvédőt, mielőtt kilépnél otthonról

 • Sokan esnek abba a hibába, hogy a strandon kezdik el kenegetni magukat a naptejjel, miután fürdőruhára vetkőztek. Ez azért baj, mert a fényvédő krémeket ajánlott már fél órával azelőtt felvinni a bőrre, mielőtt kilépnénk otthonról. Ugyanígy a napolajnak is szüksége van felszívódási időre, hogy eredményesen nyújthasson védelmet az UV-sugárzással szemben, már az első perctől kezdve, ahogy kilépünk a szabadba.

14. Ne csak a fürdőruha körül kend be magad

 • Minden porcikádra jutnia kell a fényvédő krémnek, nem elég csak a fürdőruha körül bekenni magadat. Ne hagyj ki egyetlen csíkot sem, még a lábhajlatokban se, mert a Nap sugarai sem válogatnak!

13. Az ajkadról se feledkezz meg

 • Ahogyan a tested többi része, úgy az ajkad is képes leégni a Nap sugaraitól, ezért szintén védelemre szorul. Ám a naptej helyett inkább a szájfényedet cseréld le UV-szűrős ajakbalzsamra, mert utóbbi nem kopik le néhány perc alatt. 

12. Tényleg ne hagyd ki sehol

 • Ha fényvédelemről van szó, akkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni például a bokánkról, pedig egyetlen területet sem lenne szabad kihagynunk. A leggyakrabban kihagyott területek a lábujjak, a lábak, a popsi, hónalj, a nyak hátsó része, a fülek, a szemhéj és a kar belső fele. Mindenütt legyen bekenve!

11. Ha leizzadod, vagy lejön úszás, pancsolás után, kend be újra

 • Érdemes megnézni mit ír az apró betűs rész a naptejeden, mert lehet, hogy nem minden tevékenységednek megfelelően tud védeni. Ha nem vízálló a termék akkor úszás, pancsolás, leizzadás után érdemes újra és újra bekenned magad.

10. Ne használd ugyanazt az arcodon, amit a testeden

 • Ez nem marketing trükk, mert az arc bőre jóval érzékenyebb, könnyebben irritálódik, ezért nem reagál ugyanúgy a krémekre, mint a test. Az arcbőrre szánt napvédő krémek irritáció ellen is teszteltek, nem tömítik el a pórusokat és nem okoznak pattanásokat. Ha érzékeny, és pattanásra hajlamos az arcbőröd semmiképpen ne használd rá ugyanazt a fényvédőt, amit a testedre.

9. Ne csak napos időben óvd a bőröd

 • Figyelem! Úgy gondolhatod, hogy szürke, esős időben nincs szükséged a fényvédelemre, de ez óriási tévedés, mert ilyenkor is ér az UV-sugárzás. Az UV-sugarak 80%-a a felhős napokon is elér minket, ezért minden nyári napon javasolt a fényvédő használata.

8. Használj eleget

 • Egy régi szabály szerint alkalmankén körülbelül egy kupica fényvédő krémet ajánlott felvinni a bőrödre (kb. fél deci). Annyit kenj rá amitől az alaposan bedörzsölve is „nedvesen” fénylik,

7. Autóban sem vagy biztonságban

 • Tévedés, hogy az ablak mögött a kocsiban nem tehetnek benned kárt az UV-sugarak. A szélvédő ugyan blokkolja az UVB sugarakat, így leégés nem jön létre, viszont az UVA ugyanúgy beszivárog, és ez az a spektrum, ami a bőröregedésért és a bőrrákért tehető felelőssé. A legjobb, ha már reggel bekened magad fényvédővel, és akkor nyugodtan ücsöröghetsz az ablakban vagy az autóban. Ha mást nem, akkor legalább használj olyan hidratálót, amin fel van tüntetve az SPF.

6. Alkalmazz széles spektrumút

 • Keresd az olyan napvédőket, melyek csomagolásán megtalálod a „széles spektrumú” feliratot, mert ezek az UVA és UVB sugarak ellen is védenek.

5. Ne használj alacsony faktorszámú fényvédőt

 • A 8 SPF szolárium olaj például technikailag még fényvédő, de egyszerűen nem nyújt elegendő védelmet a káros UV-sugarak ellen. Érdemes az SPF 15-nélmagasabb faktorszámot választani. A nagyobb védelmet nyújtó krémek a szabadgyökök kialakulásának megelőzésében is segítenek.

4. Árnyékban is

 • Ha egy napernyő alatt heverészel, az még nem jelenti azt, hogy az enyhet adó árnyékban nincs szükséged védelemre. A homok, a víz visszatükrözik a káros sugarakat, és a napernyő alá is jut belőlük, védd magad!

3. Ismételj a biztos védelmért

 • Akármilyen alaposan is kented be magad mielőtt kiléptél otthonról, az nem jelent egész napos védelmet. Fontos, hogy időnként megismételd. Érdemes 80 percenként újra kenni magad, még akkor is, ha vízálló fényvédő krémet használsz.

2. Cseréld le a régit

 • Egy idő után minden termék veszít a hatékonyságából, ezért ha a napvédő kencéid már több, mint 1-2 éves, akkor gyakorlatilag semmit nem teszel az UV-sugárzás ellen.

1. Rendkívül fontos: a szemeid világáról se feledkezz meg

 • Minden esetben óvd a szemeidet biztosan 100% UV-szűrős lencsékkel. Jobb, ha inkább drágább napszemüveget, szemüveget, kontaklencsét választasz, mintha a spórolással a látásod épségét kockáztatnád. A káros UV-sugárzás elsődlegesen a szemlencsében, és a szaruhártyában okoz elváltozásokat, de az egyik legveszélyesebb szembetegség: Melanoma. Igen, nem elírás, nem csak a bőrünket érinti. Gyors áttétképződéssel járó, rendkívül agresszív rákos elváltozás a szemben kialakuló melanoma. Az ideális napszemüveg kiválasztásánál fontos szempont, hogy a lencsék minél jobban rásimuljanak az arcra, hogy oldalról is védve legyen a szem.

Igyekeztünk minden fontos dolgot összegyűjteni a fényvédelemmel kapcsolatban, de ha kihagytunk valamit, írd meg nyugodtan kommentben.

Hozzászólások