Szőlő: több pozitív hatása van, mint gondolnád

2018.09.07. 00:00 Medibon

Szőlő: több pozitív hatása van, mint gondolnád

A szőlő 7 egészségügyi előnye:

1. Gyulladásgátló

  • Mint más növényi alapú élelmiszerek, a szőlőben lévő antioxidánsok csökkenthetik a sejtkárosodást, a sejtmembránok védelme révén. A napi 1-2 fürt napi elfogyasztása segíthet megvédeni a szöveteket, az olyan káros reakciók kialakulásától, amelyek gyulladásokhoz vezethetnek a szervezetben.

2. Szívvédő

  • Amikor a szív- és érrendszeri egészségről van szó, a szőlő szinte túlteljesít. Ez a benne található antioxidánsoknak köszönhető, amik olyan molekuláris védőmechanizmusokat kapcsolnak be, amelyek csökkentik a szívizomszövet károsodását. A Michigani Egyetem Kardiovaszkuláris Központjában végzett kutatás szerint a szőlő fogyasztásával eredményesen csökkenthető a vérnyomás, és a szívbetegségek kockázata. A szőlő hatása azért kiemelkedőbb, mint amit étrendi változtatásokkal lehet elérni, mert célzottan hat egyes, a szívbetegségek kivédésében szerepet játszó génekre.

3. Pozitív hatásai az agyra

  • A szőlő polifenoljai védik az idegsejteket az oxidatív káros hatásoktól, ezzel segíthetnek abban, hogy csökkenjen az agyat érintő betegségek kialakulásának esélye. Javítja a neurotranszmitterek működését, és csökkentik a káros oxidáció kialakulásának kockázatát, ezekkel pedig javítják az agy kognitív funkcióit.

4. Bőrvédelem

  • A szőlőben található különleges fitonutriens vegyületek kutatások szerint megvédhetik a bőrsejteket az ultraibolya sugárzás hatásaitól.

5. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét

  • Csak most került sorra, ám a szőlőben egyik legfontosabb tápanyaga a rezveratrol, ami erős, immunerősítő antioxidáns. Kutatások szerint pozitív hatással van a szénhidrát-anyagcserére, ezzel segíti a szervezet vércukorszint szabályozását. Fontos, hogy ez a hatás csak nyers szőlő esetében érvényesül, mert a feldolgozott szőlőt tartalmazó készítményekben általában sok cukor is van, amelynek éppen ellenkező a hatása.

6. Hidratálás

  • Kevéssé ismert, bár nem meglepő tény: a szőlő 82% víz. A megfelelő hidratáció pedig szorosan kapcsolódik a bőr állapotához, a sejtek gyorsabb regenerációjához, és az általános egészséghez.

7. Rákellenes

  • A szőlő tápanyagai védik a sejtek DNS-állományát, éppen ezért több rákbetegség kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat, amit több kutatás eredményei is igazolja. A tumor növekedését, és fejlődését előidéző ​​reakciókat képesek korlátozni. Például a kínai Zhejiang Egyetem kutatói a World Journal of Gastroenterology című szaklapban megjelent tanulmányukban a rezveratrol gyomorrákra gyakorolt hatásait vizsgálták egér kísérletekkel. Megfigyelték, hogy a rákos terület rezveratrollal való befecskendezésének hatására a tumor mérete akár 40%-kal is csökkent.

Végszó:

A szőlő nagyon fontos vitaminokat tartalmaz (A, B1, B2, B6, E és C), gazdag nátriumban, káliumban, kalciumban, fluorban, foszforban, és magas a vas, és magnézium tartalma is. Ezek miatt tud segíteni az idegek, és az agy működésében, a fogak, a csontok erősítésében, a vér felfrissítésében. A szőlő fogyasztása javítja az anyagcsere folyamatokat, ásványi anyagai segítenek elpusztítani a baktériumokat, nem engedi, hogy a méreganyagok tartósan a szervezetünkben megtelepedve roncsolják a bőrünket, hajunkat és körmünket, ezért belülről szépít.

Hozzászólások