Mellkasi fájdalom: szívinfarktus, vagy angina pectoris?

2019.02.09. 13:30 Medibon

Mellkasi fájdalom: szívinfarktus, vagy angina pectoris?

Egy kevésbé markáns tünet, egy fokozatosan jelentkező fájdalom elbizonytalaníthat bárkit, hogy szüksége van-e az azonnali orvosi ellátásra vagy sem. Most a szívinfarktus és az angina pectoris tüneteinek változatosságaira, és különbségeire hívjuk fel a figyelmet. 

A szívinfarktus tünetei

Amikor valaki a szívéhez kap és összeesik, nem kétséges, hogy azonnal mentőt kell hívni hozzá, és a kiérkezésig meg kell kezdeni az újraélesztést. Sok esetben viszont a tünetek lassabban, enyhébb fájdalommal jelentkeznek, és emiatt a bizonytalanság miatt, az érintett már túl későn kerül a mentőbe/kórházba. Ezért nézzük a szívinfarktusra utaló legjellemzőbb tüneteket.

  • Mellkasi fájdalom, vagy még csak enyhe diszkomfort érzet a mellkasban: A fájdalom, vagy érzés a mellkas közepén jelentkezik, és tovább tart néhány percnél, megesik, hogy enyhül, majd visszatér. Nyomásnak, vagy préselésnek is érezhető.
  • Fájdalom a felsőtest más pontjain: Ez a fájdalom érintheti a karokat (nem kizárólag csak a bal kart!), a nyakat, az állkapcsot, illetve a gyomrot.
  • Légszomj: Jelentkezhet a mellkasi fájdalommal, de anélkül is!
  • További tünetek: Hányinger, hideg verejtékezés, zavarodottság.

Mindkét nemnél a vezető tünet a mellkasi fájdalom, vagy diszkomfort, viszont a hölgyeknél gyakran jelentkezik szokatlan fáradtság, hidegrázás, hányás, izzadás, a lapockákba sugárzó fájdalom! 

Mindenkinél jellemző, hogy fizikai aktivitás vagy lelki stressz hatására romlik az állapot, ami sokszor pihenéssel sem javul. Az esetek nagyjából 15 %-nál előfordul, hogy nincsenek jellemző tünetek! Ez időseknél, és cukorbetegeknél fordulhat elő. 

Ha azonban bármilyen felsorolt tünetet észlelünk, azonnal mentőt kell hívni!

Az angina pectoris tünetei

Ha a szív által igényelt vérellátás, oxigénigény nagyobb, mint amit a szűkült koszorúerek a szívben szállítani képesek, elégtelenné válhat a szívizomzat vérellátása, és emiatt is kialakulhat mellkasi fájdalom. Általában a szokottnál nagyobb fizikai megterhelés (ez lehet akár lépcsőzés, sietés, cipekedés,...), vagy fokozott stresszhelyzet, ritkább esetekben kiadós étkezés, vagy hideg, szeles időjárás is okozhatja.

Fontos, hogy a mellkasi fájdalom angina pectoris esetén tipikusan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik (a szívinfarktusnál középen). A fájdalom, mint a szívinfarktusnál nyomó, szorító, prés jellegű, ami kisugározhat a bal vállba, karba. A páciensek a torkukban, és az állkapcsukban is égő fájdalmat érezhetnek, illetve a hátba kisugárzó fájdalom is felléphet. A tünetek rohamokban jelentkeznek, testmozgásra vagy stresszre fokozódnak, különösen hölgyeknél jellemző a hányinger, hányás is.

Fontos, hogy az angina pectoris csak néhány percig tart (a szívinfarktusnál tovább)! A pihenés, megállás enyhíti, a nyelv alá tett nitroglycerin tartalmú tabletta, vagy spray permet rögtön megszünteti a tüneteket.

Ezt azért fontos kivizsgáltatni, mert jelentősen növeli a szívinfarktus, és a hirtelen halál kockázatát. Az angina pectoris gyógyszerekkel, és életmódbeli változtatásokkal (mint pl, a dohányzás elhagyása, rendszeres mozgás) egyre eredményesebben kezelhető.

A korai felismerés, megelőzés, életmentő lehet

A fel-felbukkanó mellkasi fájdalom, az erős szívdobogásérzés, a légszomj, a csökkenő terhelhetőség, az erősödő fáradtságérzés mind olyan tünetek, amelyek hátterében állhat szív- és érrendszeri betegség. Ezeket tapasztalva érdemes egy kardiológiai kivizsgálással utánajárni az okoknak, javasolt elvégeztetni egy nyugalmi- és terheléses EKG-t, egy szívultrahangos vizsgálatot, és egy nagylabor vizsgálatot.

A vészhelyzeteknél a legfontosabb a mielőbbi orvosi ellátás, ugyanakkor a (még) kevésbé súlyos tünetek kivizsgáltatását sem nem szabad elhanyagolni.

Forrás: KardioKözpont

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Tavaszi fáradtságnak is gondolhatnád, de lassú szívverés is okozhatja

Tavaszi fáradtságnak is gondolhatnád, de lassú szívverés is okozhatja

Természetes módon is lelassulhat a szívverésünk például pihenés közben, vagy az életkor előrehaladtával, illetve az edzett sportolóké is eleve lassabb. Ha azonban a tavaszihoz fáradtsághoz hasonló, ólmos fáradtságot, kimerültséget, nem igazán indokolja semmi, érdemes ellenőrizni, nem szívritmuszavar (bradycardia) áll-e a háttérben.

Így éld túl a kánikulát, ha szív- és érrendszeri problémákkal küzdesz

Így éld túl a kánikulát, ha szív- és érrendszeri problémákkal küzdesz

Mindenkinek fokozottan vigyázni kell magára a kánikulában, mert erősen megterheli a szervezetet. Különösen igaz ez szív- és érrendszeri betegeknek, FŐLEG ha: 50 év felettiek; társbetegségeik vannak; túlsúlyosak. 

Zsibbadó kar - szívprobléma okozza?

Zsibbadó kar - szívprobléma okozza?

Sokféle okból zsibbadhat, fájhat a karunk. Általában a nyaki gerinc problémái okozzák ezt a kellemetlen tünetet, ám előidézhetik ezt olyan szívproblémák is, mint a szívritmuszavar, a szívelégtelenség, a szívmegnagyobbodás. Mik okozhatják, mikor kell kardiológushoz fordulni vele?