Fontos teendők stroke esetén - a F.A.S.T. módszerről

2019.03.27. 19:00 Medibon

Fontos teendők stroke esetén - a F.A.S.T. módszerről

Az alattomosan támadó stroke nem kíméli sem az időseket, sem a fiatalabbakat, egyaránt veszélyben van minden korosztály. Szakemberek szerint a szélütés ma már hazánkban is népbetegségnek számít, évente 40-50 ezer eset történik, gyakran kritikus kimenetellel, ezért rendkívül fontos a gyors cselekvés.

Stroke esetén rögtön cselekedni kell. Az idő roppant lényeges tényező, így ha magunkon, vagy a társaságunkban a stroke tüneteit tapasztaljuk valakinél elsőnek azonnal hívjunk mentőt. Ameddig a mentőre várunk, az alábbi teendők a legfontosabbak:

 • Amennyiben magunkon észleljük a stroke tüneteit: ha van nálunk azonnal vegyünk be 300 milligramm aszpirint (csökkentheti a roham súlyosságát, és az újabb stroke kialakulásának esélyét), majd próbáljunk nyugodtak maradni, üljünk vagy feküdjünk le egy biztonságos helyre, ameddig meg nem érkezik a mentő.
 • Ha máson vesszük észre a tüneteket: ha van lehetőségünk adjunk neki 300 mg aszpirint, majd fektessük az oldalára az érintettet úgy, hogy a feje kicsit magasabban legyen, ha esetleg hánynia kellene tartsuk a fejét.
 • Ha elveszíti az eszméletét rendszeresen ellenőrizzük a légzését, mert előfordulhat, hogy el kell kezdenünk az újraélesztést. A mellkas másodpercenként kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő ütemes benyomásával.
 • Ha eszméleténél van a beteg, de nehezére esik a légzés, lazítsuk meg a ruháját, segítsük a szabadon lélegzését.
 • Folyamatosan beszéljünk hozzá, takarjuk be, hogy melegen tartsuk.
 • Fontos, hogy enni- vagy innivalót nem szabad adni.
 • Ne mozgassuk még akkor sem, ha gyengeséget vagy fájdalmat érez a végtagjaiban.
A stroke jellegzetes tünetei - a F.A.S.T. felismerő módszerről

A stroke tüneteit fel kell tudni ismerni, ezek lehetnek enyhék, és súlyosabbak is. A F.A.S.T. nevű módszerrel gyorsan fel lehet mérni, hogy stroke tünetekről van-e szó. A nevét az angol fast, azaz gyors szóból kapta, a betűi pedig a következő szavakat jelölik:

 • F azaz Face (arc): árulkódó jel az arcon, hogy asszimetriukssá válik, mert lebénul az egyik oldal. Ferde lesz a száj, és a lefelé görbülő ajakkal a személy nem tud „o” betűt formálni. A szem sem lesz egyformán nyitva, az egyik oldalon lefittyen a szemhéj.
 • A azaz Arms (karok): kérjük meg, hogy emelje fel a karjait, és ha az egyiket kevésbé tudja felemelni, mert gyengévé vállik, az is a stroke egyik jellegzetes tünete.
 • S azaz Speech (beszéd): a stroke előjele a beszéd zavarossá, összefüggéstelenné válása. Nem tudja megformálni a szavakat, és/vagy nem érti meg jelentésüket. 
 • T azaz Time (idő): ha a fenti tünetek közül bármelyiket (vagy mindet) tapasztaljuk valakin rögtön hívni kell a mentőket (és ha van lehetőségünk rá, akkor aszpirint kell adni a betegnek).

Egyéb tünetek lehetnek:

 • Látászavar, az egyik szem látómezejének egy részének kiesése (amaurosis fugax).
 • Forgó jellegű szédülés.
 • Nyelési zavarok (diszfágia).
 • Pillanatnyi eszméletvesztés.
 • Bizonytalan járás, néha a lábak teljes bénulása.
 • Hányinger.

Fontos, hogy aki arra gyanakszik, hogy TIA-ja van, azzal is azonnal orvoshoz kell fordulni. A TIA (transiens ischaemiás attack), azaz átmeneti ischaemiás roham, egy agyi keringési zavar, mely gyakran megelőzi a stroke-ot. A roham hirtelen kezdődik, tünetei olyanok mint a stroke-nak, de rendszerint csak 2-30 percig tart( ritka esetben 1-2 óra), ezért sokan megnyugszanak utána pedig ez egy komoly figyelmeztetés. Aki olyan gyanús tüneteket tapasztal, ami TIA, vagy kisebb stroke lehet, a mentők hívása után azonnal vegyen be legalább 300 milligramm aszpirint, nem szabad várni az orvos érkezésére!

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

ÉLETED RITMUSA - A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hete

ÉLETED RITMUSA - A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hete

A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hetét (Global Atrial Fibrillation (AF)Aware Week) minden év novemberében rendezi meg az angol Atrial Fibrillation Association. A tematikus hét fő célja figyelemfelhívás a betegség időben történő felismerésére és mielőbbi kezelésére.

Mellkasi fájdalom - szív eredetű, vagy sem? Mikor érdemes kivizsgáltatni?

Mellkasi fájdalom - szív eredetű, vagy sem? Mikor érdemes kivizsgáltatni?

Sokan ijednek meg, és asszociálnak rögtön szívinfarktusra a mellkasi fájdalomtól, azonban az esetek többségében nem a szív váltja ki. De mikor okozza a szív, és mikor kell mindenképpen kivizsgáltatni?

13, a szív egészségének kedves élelmiszer

13, a szív egészségének kedves élelmiszer

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!