Segítségnyújtás az ép fogakért - a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ingyenes fogorvosi szűréseiről

2019.04.30. 16:00 Medibon

Segítségnyújtás az ép fogakért - a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ingyenes fogorvosi szűréseiről

Sajnos Magyarországon a fogápolási kultúra gyerekcipőben jár. Az emberek döntő többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal, nincsenek tisztában a helyes fogápolással, félnek a fogorvostól. Emiatt hazánkban népbetegség a fogszuvasodás. Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 16 helyszínre látogat el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ingyenes fogorvosi szűrést végző mozgó fogászati rendelője. 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében évek óta járja az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést, kezelést és szaktanácsadást gyermekek részére. A programot az OTP Bank mellett idén is támogatja a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a gyerekeknek fogkefét és fogkrémeket ajándékoz, segítve ezzel a helyes fogápolási szokások kialakítását. 

Az OTP Bank Fogászati Roadshow tervezett időpontjai és helyszínei

(A szervezők a programváltozás jogát fenntartják)

 • 2019. május 2., csütörtök, 10-16 óra    Fogászati szűrés és szaktanácsadás Gyula, Egészségnap
 • 2019. május 3., péntek,  9-14 óra    Fogászati szűrés és szaktanácsadás  Hungária Általános Iskola és Kollégiuma, 1192 Budapest, Hungária út 36.
 • 2019. május 25-26., szombat-vasárnap,10-18.30 óra  Városligeti Gyermeknap Budapest, Városliget, Napozórét
 • 2019. május 28, kedd,  8-16 óra  Fogászati szűrés és szaktanácsadás  Jászberény, Városi Óvoda Intézménye, Bajcsy-Zsilinszky u. 10.
 • 2019. május 29., szerda,  9-16 óra  Fogászati szűrés és szaktanácsadás  Jászberény, Városi Óvoda Intézménye, Bajcsy-Zsilinszky u. 10.
 • 2019. május 30., csütörtök,  9-16 óra   Fogászati szűrés és szaktanácsadás  Jászberény, Városi Óvoda Intézménye, Bajcsy-Zsilinszky u. 10.
 • 2019.június 1., péntek    Fogászati szűrés és szaktanácsadás    Zártkörű rendezvény
 • 2019. június 4., kedd, 9-15 óra    Fogászati szűrés és szaktanácsadás    Siklós
 • 2019. június 5., szerda,  9-15 óra    Fogászati szűrés és szaktanácsadás    Magyarmecske, Petőfi utca 96.
 • 2019. június 7., péntek,  8-15 óra    Fogászati szűrés és szaktanácsadás    Bábolna Százszorszép Óvoda és Bölcsőde esetleg iskola? Másik óvoda, Bábolna, Erzsébet u. 1, 2942
 • 2019. június 8., szombat, 14-20 óra    Városnap    Hajdúdorog, Strandfürdő, Tokaji út 79.,
 • 2019. június 12., szerda, 8-14 óra    Fogászati szűrés és szaktanácsadás    Hencida, Általános Iskola, Csokonai utca 2.
 • 2019. június 13., csütörtök,  8.30-15.30 óra    Fogászati szűrés és szaktanácsadás   Biharnagybajom, Szűcs Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, 4172 Biharnagybajom Bacsó Béla utca 2-4.
 • 2019. július 19-20., péntek-szombat, 16-20 óra    Fogászati szűrés és szaktanácsadás    Veszprémi Utcazene Fesztivál
 • 2019. szeptember 8.,     Fogászati szűrés és szaktanácsadás    Zártkörű rendezvény
 • 2019. szeptember 6., péntek 9.30-15.30 óra    Fogászati szűrés és szaktanácsadás    Zalakomári Általános Iskola, Somssich Antal Általános Iskola
 • 2019. szeptember 13., péntek, 8.30-15 óra    Várpalota    Vár-Expo Helyszín: 8100 Várpalota Fehérvári út 9. Gál Gyula Sportcsarnok
 • 2019. szeptember 27-29. , péntek-vasárnap, 9-17 óra    Díjlovas és Lovasterápiás Verseny    Fót, NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja, Vörösmarty tér 2.
 • 2019. október 12-20.    Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útja    Erdély

Az Európai Fogorvosok Szövetségének 2018-as adata szerint is a magyar gyerekek fogazata a legrosszabbak közé tartozik Európában. Ezen belül is a 12 éves korosztálynak vannak a legrosszabb fogai, csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, egy átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött. 

2018-ban az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 5103 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták az NGYSZ önkéntes fogorvosai. Magyarországon a fogorvosoknak sajnos 2018-ban is rosszak voltak a tapasztalataik. A szűrésen megjelent gyerekek több mint 50 százalékának volt szuvas foga, tehát ellátásra szorult.  Általánosságban elmondható, hogy a kisebb, szegényebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban lakóké. Az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké, ugyanakkor ezek a gyerekek is nagyon motiválhatók. 

Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több ezer gyerek részesüljön fogászati szűrésben, szaktanácsadásban és oktatásban. 

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek. Megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a gyerekek megtapasztalhassák, nem kell félniük a fogorvostól, fogászati vizsgálattól. A roadshow helyszínein arcfestők szórakoztatják a vizsgálatra várakozókat.

Idén is csatlakozik a programhoz a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a megvizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet ajándékoz. Sok településen nagyon fontos az ilyen jellegű ajándék, a fogorvosok azt tapasztalták az előző években, hogy előfordul, hogy a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, illetve, még ha van is, akkor sem tudnak gondoskodni a rendszeres, három havonkénti cseréről.

A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank célja, hogy 2019-ben is legalább annyi fogászati szűrést végezzenek a Roadshow keretében, mint a korábbi években. 

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár 1994 óta kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, melynek egyik része a két szervezet közös projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

Forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Fotó: Fürjes Viktória, Gordon Eszter

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

NŐKnél elterjedt tumorok szűrése nagy laborral, vizeletvizsgálattal a Benyovszky Központban
FÉRFIaknál gyakori tumorok szűrése nagy laborral, vizeletvizsgálattal a Benyovszky Központban