Néhány fontos gondolat a nem ritka csontritkulásról

2013.10.11. 14:00 Medibon

Néhány fontos gondolat a nem ritka csontritkulásról

Ahogy a hajunk, a fogaink, bőrünk kollagén-szintje, az ízületeink, úgy idővel a csontjaink is megkopnak, ritkulnak. Sajnos ehhez még csak meg sem kell öregednünk. A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis, akár már gyerekkorban is jelentkezhet, de az tény, hogy 35 éves korunk felett a szervezetünk több csontot bont le, mint amennyit képez.

A bajt tovább súlyosbítja, hogy bizonyos egészségügyi statisztikák szerint az elmúlt néhány évben felére csökkent a kezelt csontritkulásban szenvedő betegek száma, annak ellenére, hogy több mint 900 ezer embert érint ez a probléma. Ez a gyakorlatilag azt jelenti, hogy több száz ember csontja törhet bármikor. Ezt a súlyos tényt tovább fokozza, hogy az oszteoporózis valójában nagyon alattomos betegség, ami kezdetben még csak tünetekkel sem jár. 

Első jeleit akkor tapasztalhatjuk magunkon, ha már egy kisebb balesett következtében is csontunk törik. Előrehaladott stádiumban azonban, már a hétköznapi helyzeteket is képes rémálommá tenni, amiben minden veszélyforrás a testi épségünk ellen. A csontritkulás, ahogy a nevében is benne van, a csontok anyagának kóros mértékű megkevesbedését, megritkulását jelenti, mely során a megmaradt csontállomány szerkezetileg és eloszlásban szabályos marad a testben. A kór által sújtott csontok azonban hihetetlen mértékben meggyengülnek, és emiatt a korábban könnyen kibírt terhelések hatására eltörhetnek.

Leggyakrabban a gerincet, a combnyakat, a medencét és a csukló csontjait roppantja szét. Súlyos esetben, akár már akkor is „eltörhetünk”, ha lehajolunk valamiért. Ilyenkor a testünk súlyától összeroppanhatnak a csigolyák, ami következtében görnyedni fogunk és csökkenhet a magasságunk is. Sajnos az oszteoporózis nem csak a korral jár, de bizonyos hormonális problémák kísérőjeként is jelentkezhet, így például menopauzát követően, valamint bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként.

Tévedés, hogy a csontritkulás csak a nőket sújtja, szintén jelentős azoknak a férfiaknak a száma, akiket szintén utolér. Sokan vannak olyanok is, akiknek az életét ugyan még nem keseríti meg ez a betegség, ugyanakkor csontsűrűségük már kisebb.

Amennyire ijesztő ez a probléma, szerencsére olyan hatékonyan kezelhető is, és a megelőzést, orvoslást sohasem késő és sohasem túl korai elkezdeni!

A csontritkulás kimutatására napjainkban a legjobb szűrővizsgálat az úgynevezett duális energia röntgen absorptiometria. Ez a vizsgálat gyorsan és pontosan jelzi, hogy milyen a csontsűrűség a legveszélyeztetettebb területeken, mint a gerinc, a csípő, a csukló. Bár a csontok ritkulása során a törés az egyik legsúlyosabb következmény és a betegség műtétileg viszonylag jól kezelhető, a combnyak törése sajnos sok esetben járhat mozgáskorlátozottsággal, illetve a műtét utáni szövődmények következtében, akár halálos kimenetelű is lehet. 

Ahogy már említettük 35 éves korunk fölött a szervezetünk több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázatát nagyban befolyásolja, hogy addig mekkora csonttömegre teszünk vagy tettünk szert, illetve, hogy milyen gyorsan kezdünk csonttömeget veszíteni. Csontjaink erejét alakjuk, méretük és sűrűségük adja, ez utóbbit egyrészt a csont ásványi anyag tartalma (foszfát, kálcium), másrészt szerves anyag (kollagén-rost) határozza meg. Az oszteoporózis ugyan a csontok alakján nem változtat, sűrűségük viszont folyamatosan csökken, az alkotórészek kevesbedése miatt. Sajnos, mindmáig kutatás tárgya, hogy mi okozhatja ezt a kétségbeejtő folyamatot.

Ahhoz, hogy egészséges legyen testünkben a csontképződés, fontos, hogy táplálékkal elegendő D vitamint és kalciumot vigyünk a szervezetünkbe. A D vitamin nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kalcium felszívódhasson. A kalcium azért is nagyon fontos ásványi anyag, mert azontúl, hogy a csont alkotórésze, a csontképzést is elősegíti. 

A csontritkulás kialakulásának számos rizikófaktora van, így például a nőknél kétszer gyakoribb betegség, mint a férfiaknál, illetve idősebb korúaknál szintén, valamint az örökletes tényezők is meghatározóak lehetnek. A testalkat is befolyásoló tényező, mivel a vékony vagy alacsony betegek esetében nagyobb az esélye, hiszen esetükben eleve kevesebb a kiindulási csonttömeg. A kálcium felszívódásának csökkentése vagy talán az ösztrogén termelődés gátolása következtében, a dohányzás szintén növeli a csontritkulás kockázatát. Ezenkívül számos gyógyszer szedése is negatívan befolyásolja a csontsűrűséget, mint, ahogy a napjainkban jellemző mozgásszegény életmód.

Szerencsére sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük egészséges csontozatunkat, a megfelelő mennyiségű D vitamin és kálcium bevitel már fél siker, a rendszeres testmozgás pedig szintén hathatós megoldás. Ha teheted, fogyassz sok halat, tojást, szóját, mandulát, brokkolit, zabpelyhet, mert ezekben különösen sok a kalcium. A kalcium és D vitamin tartalmú étrendkiegészítő tabletták szedése is fontos lehet.

Sajnos nem ritka a gyermekkori csontritkulás sem. A betegség tünetei ez esetben is lehetnek a hát-, a csípő-, a lábak fájdalmai, a könyök és a térd sajgása is. Valamint a gerinc felső részének elgörbülése, testsúlyvesztés, a mellkas lesüllyedése vagy a sántítás szintén a csontritkulás tünetei lehetnek. Gyerekek esetében ezek a folyamatok sokszor visszafordíthatók, de mindenképp szükséges, hogy időben felismerjük és kezeljük a problémát, hogy ne okozzon maradandó károsodást a testben.

Ez esetben sem lehet eleget hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, hiszen ép, EGÉSZséges testben élheted legboldogabban, legteljesebben az életed.

 

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Allergia teszt 400 anyagra (ételek, tartósítószerek, pollenek, állati anyagok...) + candida szűrés + hazavihető eredmény.
FÉRFIaknál gyakori tumorok szűrése nagy laborral, vizeletvizsgálattal a Benyovszky Központban
Íriszdiagnosztika tanácsadással dietetikus-fitoterapeutától állapotlappal