Miért egészséges naponta enni 1 tojást?

2018.05.30. 06:00

Miért egészséges naponta enni 1 tojást?

Nem volt mindig így, de mostanság a táplálkozási szakértők nagyrésze már az egészséges étrend alapjának tekinti a tojást. Egy új kutatás teljes mértékben alátámasztja ezt, ezért nézzük meg, hogy miért egészséges megenni belőle egyet naponta.

Azt már tudjuk, hogy számtalan jó minőségű fehérjét tartalmaz, rendkívül gazdag A-, B-, B12- és D-vitaminban, plusz lutein-t, és zeaxantin-t is tartalmaz, amelyek az időskori szembetegségek kialakulását segítenek megelőzni.

Az elmúlt években mégis sok szögesen eltérő véleményt lehett hallani, olvasni a tojás egészségre gyakorolt hatásairól. Az egészségre gyakorolt rossz hatásának az alapja az volt, hogy magas koleszterintartalma miatt növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azóta már több kutatás is igazolta, hogy a tojásfogyasztás nem növeli meg számottevő mértékben a vér koleszterinszintjét, tehát nem emeli a keringési rendszer betegségek kialakulásának kockázatát. 

Mitöbb kiderült, hogy nagymértékben csökken a szív- és érrendszeri betegségek, és az agyvérzés kialakulásának kockázata azoknál, akik mindennap esznek 1 tojást.

A British Medical Journal nevű orvosi szaklapban publikált óriási kutatásban, kínai tudósok 10 kínai város, több mint félmillió 30-79 éves lakójának adatait elemezték, és elemzik 2004 óta. A betegségekről, típusaikról, illetve a halálozások előfordulásáról, mikéntjéről készítenek feljegyzéseket. A kutatók emiatt találtak kapcsolatot a keringési rendszer egészsége, és a napi egy tojás fogyasztók között. 

Az eredmények: a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázat 11%-kal csökkenti. Az iszkémiás szívbetegséget(a szívizom elégtelen vérellátása) 12%-kal, a koronaér-elzáródások 14%-kal, az agyvérzést 26%-kal csökkentette. A halálozás kockázata is csökkent a napi fogyasztók között azokhoz képest, akik nem ettek tojást: 18%-kal kevesebben hunytak el szív- és érrendszeri betegségekben, és 28%-kal kevesebben stroke következtében. 

Dr. Frankie Phillips, a Brit Dietetikus Szövetség táplálkozási szakértője azt vallja, hogy akár napi kettő tojást is megehetünk, mert a túlzott fogyasztásának csak az a legnagyobb veszélye, hogy mivel rendkívül tápláló, kiszoríthat más egészséges ételeket az étrendünkből, ami így egyoldalúvá válik. Életszerűen ez a veszély sem igazán áll fenn.

Egy átlagos tojás körülbelül 4,6 gramm zsírt tartalmaz, ennek viszont alig a negyede telített, emiatt nem emeli a koleszterinszintet a rendszeres fogyasztása sem. A sütésekor azonban több, másféle zsírt is felhasználunk, emaitt inkább főtten érdemes rendszeresen fogyasztani, sütve csak alkalmanként.

 

Forrás: BBC Health

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Napi két vagy több diétás üdítő elfogyasztása növelheti a sztrók kockázatát

Napi két vagy több diétás üdítő elfogyasztása növelheti a sztrók kockázatát

Lehet, hogy úgy gondolod, a tested hálásabb azért, ha a normál üdítők helyett a diétás változatokat választod, de sajnos az újabb kutatások cáfolják ezt. Egy tanulmány szerint napi két vagy több mesterségesen édesített üdítő elfogyasztása a stroke, a szívbetegségek és a korai halálozás fokozott kockázatához vezethet.

Tavaszi fáradtságnak is gondolhatnád, de lassú szívverés is okozhatja

Tavaszi fáradtságnak is gondolhatnád, de lassú szívverés is okozhatja

Természetes módon is lelassulhat a szívverésünk például pihenés közben, vagy az életkor előrehaladtával, illetve az edzett sportolóké is eleve lassabb. Ha azonban a tavaszihoz fáradtsághoz hasonló, ólmos fáradtságot, kimerültséget, nem igazán indokolja semmi, érdemes ellenőrizni, nem szívritmuszavar (bradycardia) áll-e a háttérben.

Mellkasi fájdalom - szív eredetű, vagy sem? Mikor érdemes kivizsgáltatni?

Mellkasi fájdalom - szív eredetű, vagy sem? Mikor érdemes kivizsgáltatni?

Sokan ijednek meg, és asszociálnak rögtön szívinfarktusra a mellkasi fájdalomtól, azonban az esetek többségében nem a szív váltja ki. De mikor okozza a szív, és mikor kell mindenképpen kivizsgáltatni?