Mivel védekezhetsz?

2014.03.26. 14:10 Medibon

Mivel védekezhetsz?

 A női repertoár sok mindent képes felvonultatni annak érdekében, hogy magára vonja egy férfi figyelmét: szexis öltözet, vonzó smink, csábos mosoly ésatöbbi. Azt hihetnénk, ugyanez a magabiztosság jellemez minket akkor is, ha az „áldatlan” áldott állapotot szeretnénk elkerülni. A valóság azonban azt mutatja, van, mit fejlesztenünk „védelmünk” budoárján.

A szexualitás ma már nem tabu. Sőt, a „csapból is ez folyik". Ennek ellenére, ha bevalljuk magunknak, ha nem, még mindig keveset tudunk a fogamzásgátlás nyújtotta korszerű lehetőségekről. Ha a védekezésre gondolunk, legtöbbünknek először az óvszer és a hormonpirula ugrik be. A nem kívánatos terhesség elkerülésére, azonban ma már számtalan megoldás létezik. Lássuk, mik ezek!

Óvszer? A legtöbb éjjeli szekrény fiókjában meglapuló könnyen beszerezhető és megfizethető gumióvszer, bár nem csak a teherbeeséstől, de a nemi úton terjedő betegségektől is véd, mégsem a leghatékonyabb megoldás, ugyanis az óvszerrel védekező nők kb. 10 százaléka mégis teherbe esik.

Tabletta? A fogamzásgátló tabletta napjaink egyik legbiztosabb védelmét nyújtja a nem kívánt terhességgel szemben, mivel olyan hormonokkal „traktálja” a szervezetünket, melyek áthatolhatatlanná teszik a méhnyakat a spermiumok számára, így akadályozva, hogy a megtermékenyített petesejt a méhbe ágyazódhasson. Sokan azért is esküsznek erre a megoldásra, mert csökkenti a menstruációs vérzés mennyiségét és enyhíti a görcsöket. Ugyanakkor a pirulák ellen szól, hogy trombózisra hajlamosítanak, átalakítják az alakunkat, vagy adott esetben krónikussá váló hüvelyi folyást okozhatnak.

„Csak egy szuri” ? Az injekciós fogamzásgátlás során 3 havonta progesztogén nevű hormont fecskendez a szervezetbe a szakorvos. Ezalatt az idő alatt a menstruáció elmarad, és az utolsó szurit követően 6 hónapig  „meddők” leszünk. Ez a védekezési típus olyan mellékhatásokkal járhat, mint a testsúlyváltozás, pecsételő vérzés vagy a csontritkulás kockázatának megnövekedése.

Gyűrű? Ez esetben egy hormongyűrűről van szó, ami a hüvelyen belül kis mennyiségű hormont bocsájt ki, amivel megakadályozza az ovulációt. Ez meglehetősen költséges megoldás, ugyanakkor a tablettákkal szemben kevesebb mellékhatással bír. Kényelmes, szinte észrevehetetlen „viselet, ami akár 3 hétig is „rajtad”lehet, és nem kell sem a felhelyezéséhez, sem az eltávolításához nőgyógyász segítségét igénybe venned.

Pesszárium? A pesszárium neve sokak számára nem ismeretlen, hiszen nem tartozik a legújabb megoldások közé.  Ezt a kisméretű, gumiból készült „kütyüt” az aktus előtt minimum 20 perccel, maximum 2 órával kell felhelyezni a méhszájra saját kezűleg. Számos nőgyógyász javasolja a maximálisabb védelem érdekében a pesszárium spermaölő anyaggal történő bevonását is. Ez az opció biztonságos, tisztítható, de legalább 2 évente cserére szorul.

Kúp? Egyszerű megoldás, ugyanakkor kevéssé hatékony. A spermaölő anyaggal bevont kúpot éppen ezért általában kiegészítik más védekező megoldásokkal is. Például tablettával.

Hurok, Spirál? Aztán természetesen ott vannak még az úgynevezett méhen belüli fogamzásgátló eszközök, melyek között olyan „alakzatokat” találunk, mint a hurok és a spirál. Ezek általában olyan aktív hatóanyagokat tartalmaznak, ami révén megakadályozzák a megtermékenyítést vagy a megtermékenyített petesejt megerősödését. Több évig kitartanak, felhelyezésüket és eltávolításukat nőgyógyász végzi.

Mirena? A méhen belüli fogamzásgátló eszözök közül az egyik legkorszerűbb megoldás az úgynevezett Mirena, ami egy T-alakú kis műanyag tárgy, hasonlít a spirálokhoz, azonban a felhelyezést követően progeszteron hormont bocsájt ki a méhben. Előnye a fogamzásgátló tablettákkal szemben, hogy nem terheli a szervezet egészét hormonnal, csupán az érintett területet, így nem okoz elhízást. Kényelmes, nagy hatásfokú védelmet nyújt 5 éven keresztül, aztán ajánlott cserélni. A Mirena szoptatás idején is alkalmazható, eltávolítását követően a méh továbbra is alkalmas lesz a teherbeesésre. Napjainkban sokan választják ezt a megoldást, mert gazdaságosabb, és kevésbé megterhelő a szervezet számára, mint a pirula. Ráadásul hosszú távú védelmet nyújt.

Beültetés? Ma már léteznek úgynevezett fogamzásgátló hatású hormon-implantátumok is, melyek 99%-os védelemmel bírnak, ugyanakkor alkalmazásuk jól megfontolt döntés eredménye kell legyen, mivel ez a módszer hosszabb távra ajánlott. Az eljárás során a felkar bőre alá helyi érzéstelenítéssel beültetnek egy kis műanyag, henger formájú, progeszteron tartalmú eszközt.

Az itt felsorolt megoldásokon kívül még léteznek egyéb lehetőségek (pl. naptár módszer, termékenységi tesztek, sterilizálás) a nem kívánt terhesség elkerülésére, cikkünkben elsősorban arra törekedtünk, hogy a leggyakoribb, legnépszerűbb, és legkorszerűbb megoldásokat mutassuk be. 

Személyre szabott fogamzásgátló megoldást keresel? Élj ajánlatainkkal, kattints IDE.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Mindig hebrencs kutyusod egy ideje feltűnően vonakodik a sétától, és a mozgása is bizonytalanabb? Ne fogd a korára vagy a testsúlyára. Pontos diagnózissal, időben történő kezeléssel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kis kedvenced még sokáig boldogíthasson jelenlétével. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthetnek ebben a pontos és fájdalommentes kisállat MR-vizsgálatok.

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?