Stroke? Jobb, ha figyelsz...

2018.02.28. 22:30 Medibon

Stroke? Jobb, ha figyelsz...

Létfontosságú szerveink rövid idő alatt életveszélyt jelentő, vagy rokkantsághoz vezető károsodást szenvedhetnek. Ilyen helyzetet teremthet agyunk vérellátásának teljes vagy részleges leállása, a mindannyiunk által retteget stroke. A rizikófaktorok ismerete, az esetenként már korábban is előfordult figyelmeztető jelek felismerése és a gyors beavatkozás is életmentő lehet.

Az agyunkat veszélyeztető támadás elkerülésének legjobb módja, ha megismerjük a rizikófaktorokat és azokat szem előtt tartva éljük életünket. Mint más érbetegségeknél, a stroke esetében is elsősorban a dohányzás mellőzése, a vérnyomásunk, koleszterinszintünk valamint vércukorszintünk „karbantartása” ajánlott.

Étkezésünkben a zsírokkal, cukrokkal, sóval szemben a zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonaféléket helyezzük előtérbe. A megfelelő testsúly tartásához pedig ajánlott a gyakori testmozgás.

Szűrővizsgálatokon való részvétellel is csökkenthetjük az agyérkatasztrófa létrejöttének esélyeit. Így példádul a nyaki ultrahang vizsgálat kimutatja az érfali káros lerakódásokat, az úgynevezett plakkokat, így szükség esetén megelőző terápiával, például vérhigítók alkalmazásával elkerülhető a komolyabb baj.

A tünetek megjelenését követő minél rövidebb idő alatt megkezdett kezelés növeli az életben maradás, a komolyabb agykárosodás elkerülésének esélyét. Az 5 percen belüli beavatkozás a leghatásosabb.

A leggyakoribb stroke-tünetek:

  • az arc féloldali zsibbadása, esetleg torzulása,
  • kettős látás,
  • elgyengült vagy zsibbadt kar, illetve láb,
  • váratlan egyensúlyvesztés, koordinációs zavar,
  • összefolyó, vagy nehezen érthető beszéd,
  • hirtelen fellépő erős fejfájás.

Létezik az agyi katasztrófának egy, ugyan maradandó agykárosodást nem okozó és életveszélyt sem jelentő, ám cseppet sem veszélytelen változata, a néma vagy csendes stroke. Neve a nehezen felismerhető tüneteire utal, hsizen az ezen átesettek gyakran nem is észlelik azokat.

Ugyan jelentkezhetnek náluk például korábban nem létező memóriaproblémák, és enyhébb lefolyású stroke tünetek is, ám az érintettek jelentős hányada hajlamos ezeket „átmeneti zavarnak” tekinteni.

A szakorvosok azonban további jelekből is következtethetnek egy bekövetkezett mini-stroke-ra. Ennek hatásait azonban általában csak egy más okból kezdeményezett CT vizsgálat mutatja ki. A néma stroke-okat figyelmen kívül hagyni veszélyes, mivel ismétlődésük komoly kockázatot jelent. Ezért a szokatlan tünetek első rövid idejű előfordulását is ajánlatos szakembernek jelezni.

Mivel a stroke kezelésének mielőbbi megkezdése életet menthet, tudósok kutatják miként diagnosztizálható minél rövidebb idő alatt az agyér elzáródása.

Friss hír szerint svéd kutatók bicikli fejvédő sisakból olyan mobilsisak prototípusát fejlesztették ki, amely a fejre helyezve gyenge mikrohullámokat bocsát az agyba. Segítségével már az egészségügyi intézménybe szállítás közben megállapítható az, amire eddig csak a kórházba történt szállítást követő CT-vizsgálat volt képes, vagyis hogy vérelzáródásról vagy érfalszakadás miatti vérzésről van-e szó.

A göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem, a Salhgrenska Akadémia és Egyetemi Kórház szakembereinek jóvoltából így gyakorlatilag azonnal eldönthető a kezelés iránya, ami jelentősen felgyorsíthatja az élet-vagy életminőséget mentő beavatkozást.

(Forrás: www.bbc.com)

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Íriszdiagnosztika tanácsadással dietetikus-fitoterapeutától állapotlappal
Laborvizsgálatcsomag Férfiaknak
FÉRFIaknál gyakori tumorok szűrése nagy laborral, vizeletvizsgálattal a Benyovszky Központban