Ne a véged legyen a véged

2018.01.18. 15:00 Medibon

Ne a véged legyen a véged

 

Egyike a leggyakoribb rosszindulatú daganatoknak, de ha nem vagy családilag érintett, akár 60-70 százalékos valószínűséggel elkerülheted. Időben felismerve, jól gyógyítható. Elsősorban rajtad múlik, túlélő leszel-e, hiszen a vastagbélrák korán diagnosztizálható.

A vastagbél emésztőrendszerünk utolsó traktusa. Feladata a tápanyagok felszívása és a salakanyagok tárolása. Ez a körülbelül 1,5-1,8 méter hosszú szervünk a jobboldalunkon elhelyezkedő vakbelet és a felszálló szakaszt követően a harántszakaszban, majd ballunkon a vastagbél leszálló ágában és a szigmabélben folytatódik. Utolsó szakasza a végbél.

A vékonybél rosszindulatú elváltozásaival ellentétben a vastagbélrák igen gyakori Magyarországon, és bár jól szűrhető, minden második beteg belehal. Hogy időben kiderüljön, kattints ide!

Holott a prosztata- és petefészekrákkal ellentétben, jól ismertek a betegségre hajlamosító tényezők, és előrehaladott kutatások folynak továbbiak felismerésére.

A vastagbélráknak 5 stádiuma van

A betegség 5 stádiuma közül az első kettőben (0. és 1.) még csak maga vastagbél belső fala érintett. A nyálkahártyáján keletkező polipokból indul ki, amelyeket ha nem távolítanak el, akkor a rák a vastag- és vékonybél külsejére is átterjed, majd a nyirokcsomók következnek.

Az utolsó két lépcsőben először a vér-, illetve nyirokáramon keresztül, végül közvetlenül is (például a májban vagy a tüdőben) áttétek keletkeznek.

Fiataloknál ritka kór, 50 év felett viszont agresszíven támad. A vastagbélrák mindkét nemet, míg a végbélrák elsősorban a férfiakat részesíti előnyben.

A test jelez, avagy a tünetek

A daganat a vastagbél különböző szakaszaiban más és más tüneteket generál. A felszálló szakasz rosszindulatú elváltozásainál a vérzéses, míg a leszálló szakasz és a szigmabél daganatánál a széklettel összefüggő panaszok a gyakoribbak.

Így épp úgy utalhat tumor jelenlétére a véres vagy sötét széklet, mint a vékonyabb, illetve változó állagú végtermék. A nehezen behatárolható, akár görcsös hasi fájdalom, a puffadás és az ok nélküli fogyás is jelzés értékű.

Az említettek mellett jelentkező fáradtság, gyengeség, émelygés, hányás is odafigyelést igényel. Jellemző tünet a vörösvérsejtszám csökkenés, ezért gyakran egy vérszegénység miatt elrendelt laborvizsgálat tesz szükségessé további, a tumor jelenlétét egyértelműsítő vizsgálatokat.

Azonban a tünetek önmagukban még nem egyenlők a diagnózissal, és a daganat helyének egyértelmű meghatározására sem alkalmasak. A rák biztos jelenlétét csak a gasztroenterológus által elvégzett vizsgálatsorozat mutatja ki.

Esélylatolgatás

A vastagbélrák elsősorban az 50 éven felüli korosztályt veszélyezteti, a fiataloknál sokkal ritkább. Kialakulását betegségek, a testben lejátszódó különböző folyamatok is segíthetik. Rákot okozhatnak a vastagbélben kialakuló jóindulatú, de rosszindulatúvá fajulható daganatok, a polipok.

Különösen veszélyeztetettek, akiknél ezekből családi örökségként, sok termelődik. A kór a Crohn, a gyulladásos, a fekélyes betegségekben (pl. colitis ulcerosa) szenvedőket és a már vastagbélrákkal műtötteket sem kíméli. A nők közül a már emlő-, petefészek- vagy méhrákon átesettek a veszélyeztetettebbek.

A fenti rizikófaktorok tőlünk független tényezők. De vajon felelősek vagyunk-e magunk is a rossz esetben a végbél gyomorfalra történő kivezetéséhez, orvosi nevén sztómához vezető kór kialakulásáért?

Mivel az emésztőrendszer végeként, a vastagbélben koncentráltan vannak jelen a szervezet számára káros és rákkeltő anyagok, így a helytelen táplálkozás és életmód komoly rizikófaktort jelent. Hogy időben kiderüljön, kattints ide!

Mozgásszegény, az anyagcserét lassító életvitel esetén lassabban távoznak salakanyagok, és így hosszabb ideig fejthetik ki negatív hatásukat. A felhalmozódó káros anyagok mennyiségéért pedig az elfogyasztott táplálékok a felelősek. Vagyis ha el akarod kerülni ezt a halállal is fenyegető betegséget, például az étrendedre figyelve tehetsz ellene.

A vörös- és feldolgozott húsok, a székrekedést elősegítő rostszegény, bő fehérje-, finomított szénhidrát- és zsírtartalmú ételek rizikó-, míg a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék védőfaktorként működnek. A füstöltételek fogyasztása káros hatásának kimutatására jelenleg vizsgálatok folynak.

Ne kezdj el, vagy hagyj fel a dohányzással, mert az nemcsak a tüdő, de a vastagbél rosszindulatú elváltozását is elősegíti. Rendszeres alkoholfogyasztással kombinálva nő a daganat kialakulásának kockázata. És mint több más rákos megbetegedés, a végbél daganat elkerülésében is sokat segít a rendszeres fizikai aktivitás.

Mozogj, hogy ne érjen utol

A vastagbélrák második helyen szerepel a rosszindulatú daganatok miatti halálozások toplistáján. Ez azért megdöbbentő, mert alig akad a vastagbél tumoránál könnyebben elkerülhető rákbetegség.

Egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással 60-70 százalékosan megelőzhető, kivéve ott, ahol a családban halmozottan fordul elő a vastagbél jó-, vagy rosszindulatú elváltozása.

A mindennapokban számos lehetőség kínálkozik a kockázat csökkentésére, ilyen például a már említett megfelelő táplálkozás. A zöldségekben, kiemelten brokkoliban, karfiolban, káposztákban, fehérrépában, valamint gyümölcsökben gazdag étrend, a magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű pékáru fogyasztása csökkenti a rák kockázatát.

A sok alma és a sárga zöldségek is védelmet nyújtanak. Mivel a vastagbélrák kialakulása telített zsírsavakban gazdag étrendhez köthető, fogyassz alacsony zsírtartalmú ételeket. A spenótnak, a májnak, az élesztőnek és a már említett gyümölcsöknek a gyomor és bélrendszer épségében fontos szerepet játszó folsav tartalmuk miatt kell jelen lenni étrendedben.

A már megbetegedettek túlélési esélyét növelő D-vitamin is alkalmas a megelőzésre.

A miértre ugyan még nincs válasz, de kutatások már utalnak a gyömbérnek a vastagbél gyulladásos megbetegedését csökkentő, vagyis a rák elkerülésének esélyét növelő tulajdonságára. Ausztráliában az emu olaj gyulladás csökkentő hatásának kimutatására folynak kutatások.

Nem árt, ha leszoksz a dohányzásról és kevesebb alkoholt fogyasztasz, bár e káros szenvedélyeket még nem köti össze egyértelmű bizonyíték a vastagbéldaganat kialakulásával. Az Aspirin szedésének pozitív hatására sincsenek megdönthetetlen kutatási eredmények, de ígéretesek a holland Leiden University Medical Centre-ben folytatott kutatások.

Itt  az Aspirinnek a korai stádiumú rák továbbfejlődését és terjedését pozitívan befolyásoló hatását igyekeznek igazolni, és próbálják a különböző esetekben alkalmazható adagját is meghatározni. Az eddigi eredmények az Aspirin megfelelő dózisban történő alkalmazásától a halálozási ráta 50 százalékos csökkenését várják.

Rontja a rák kialakulásának esélyét a rendszeres testmozgás, ami kedved szerint lehet egy kiadós séta, lépcsőzés, de akár kerti munka is. Az egészséges testsúly is növeli az elkerülés esélyét.

Rák? Nem rák? Járj utána

Legfontosabb megelőzési mód - különösen ha elmúltál 50 éves - a szűrővizsgálatokon való részvétel, hiszen a polipok korai felismerésével és eltávolításával megelőzhető a vastagbél- és végbélrák kialakulása. Hogy időben kiderüljön, kattints ide!

A korai felismerést célozza a szemmel még nem látható vért is kimutató székletvizsgálat és a vastagbél endoszkópos vizsgálata, illetve ezek kombinációja. A szűrés során, ha az orvos úgy ítéli meg, a kóros területet tapintással feltáró rektális digitális vizsgálatra, illetve báriumos röntgenvizsgálatra is sor kerülhet.

Ez utóbbi a daganat helyét is megmutatja, hiszen a röntgenképeken felfedezhetők a báriumoldattal feltöltött vastagbél különböző szakaszának elváltozásai. Kolonoszkópiás, vagyis egy fényforrással ellátott műszerrel végzett vizsgálat esetén pedig nemcsak felfedezhetők, de el is távolíthatók többek között a még rákos elváltozást nem mutató polipok.

Sok kutatócsoport dolgozik azon, hogy minél korábbi stádiumban és minél kevésbé kínos procedúrákon keresztül legyen még kellő időben kimutatható a vastagbélrák. Nagy-Britanniában, a Swansea University College of Medicine-ben folyó kutatás például azt célozza, hogy a nanotechnológia és a Raman-spektroszkópia közös alkalmazásával, korai stádiumban, egy egyszerű vérvizsgálattal legyen egyértelműsíthető a rák jelenléte.

A két módszer együttese már a rák egy korai stádiumában lehetőséget ad egy, csak rá jellemző „ujjlenyomat” kimutatására.

A vastagbélrák korán képez áttéteket. A nyirokutakon keresztül továbbterjedhet a közeli nyirokcsomókba, a véráram közvetítésével pedig a májba, a tüdőbe, az agyba. A szomszédos szervek felé közvetlenül is áttét képződhet. Ne várd meg! Előzd meg! Hogy időben kiderüljön, kattints ide!

Forrás: swansea.ac.uk

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Polaris 7 Crystal Harmony kezelés, előtte-utána energetikai állapotfelméréssel
Laboratóriumi cukorbetegség-szűrőcsomag
NŐKnél elterjedt tumorok szűrése nagy laborral, vizeletvizsgálattal a Benyovszky Központban