LIMFÓMA VILÁGNAP: KÉT KERÉKEN A BETEGEKÉRT

2018.09.15. 00:00 Medibon

LIMFÓMA VILÁGNAP: KÉT KERÉKEN A BETEGEKÉRT

Szeptember 15-e a Limfóma Világnapja. Ennek apropóján a Magyar Rákellenes Liga biciklis felvonulással hívta fel a figyelmet a betegségre és a betegséggel küzdőkre. Magyarországon évente 2000 embert diagnosztizálnak limfómával, értük bicikliztek a zöldbe öltözött résztvevők.

A limfóma az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés

A limfóma a nyirokrendszer sejtjeit érintő betegség, azaz rosszindulatú daganatos elváltozás a nyirokrendszerben. A limfóma az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlő, tüdő, emésztőszervi, és a prosztata illetve petefészek rák után. Magyarországon évente körülbelül 2000 új megbetegedést (2015-ben összesen 1944-et) regisztrálnak.

A limfómás megbetegedések alapvetően két nagy csoportra oszthatóak:

  • a Hodgkin-kórra , ami ritka betegség, leginkább fiatal korban fordul elő.
  • a non-Hodgkin limfómákra, ami több mint 60 féle, egymástól akár nagyon eltérő altípust foglal magába, és inkább az idősebb korosztályt érintik, a betegek átlagéletkora 65 év, és a férfiak gyakrabban betegszenek meg ebben, mint a nők.

Az Országos Onkológiai Intézet által működtetett Nemzeti Rákregiszter 2015-ös adatai alapján az új betegek száma a Hodgkin-kór esetén mintegy 275, a non-Hodgkinnál 1669 fő volt.

Rejtőzködő betegség

A tünetek alapján nem könnyű felállítani a diagnózist. A legfontosabb tünet a nyirokcsomók megduzzadása, azonban a betegség csak részben, körülbelül 70 százalékban vehető észre nyirokcsomó-megnagyobbodásból. A limfóma jele lehet továbbá az erős éjszakai izzadás, a fáradékonyság, a láz, a hirtelen fogyás, illetve a bőrkiütések és a viszketés is.

„A kis dolgok építik a bizalmat” szól az idei Limfóma Világnap jelmondata. Ez a betegség bizonytalanná teszi az embert, sok kérdéssel, aggodalommal és kétséggel jár együtt. Az érintettek tényleges segítéséhez meg kell ismernünk a bizonytalanságok okát, és meg kell oldanunk őket.

A visszaeséstől való félelem: a tényleges rizikótól vagy az orvosi realitásoktól függetlenül, a legtöbb nyirokrákból kigyógyuló ember tart attól, hogy ismét kiújul a betegsége. Erről kevesebb szó esik még betegcsoportokban is, azonban a hallgatás csak növeli bizonytalanságot és a félelmet.

A kutatások szerint a betegek által megtapasztalt leggyakoribb fizikai tünet a fáradtság. A betegek sokszor azt sem tudják, hogy ez magától a betegségtől, vagy az alkalmazott gyógyszerektől van, és az is fontos lenne, hogy tudják a betegek, milyen mértékű fáradékonyság számít elfogadhatónak (normálisnak).

Ha az érintettel nem közli a kezelőorvosa a limfóma altípusát, az olyan, mintha csak a szükséges információk felét mondták volna el. Ezen információ nélkül a beteg nem tud tájékozódni a számára hatékony kezelési illetve a támogatási lehetőségekről.

A limfóma diagnosztizálása után elszigeteltséget és túlterheltséget érezhet az ember anélkül, hogy megfelelő válaszokat kapna a kérdéseire. A kutatások újra azt mutatják, hogy a betegeknek több támogatásra van szükségük, mint amennyit jelenleg az orvosi rendelőben kapnak.

KÉT KERÉKEN A BETEGEKÉRT

A Magyar Rákellenes Liga idén is egy kerékpáros felvonulással hívta fel a figyelmet azokra, akik ebben a betegségben érintettek. A felvonulás fővédnöke Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa volt.

*A fotó a 2017-es felvonuláson készült, készítője Farkas Noémi.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé. 

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Szemészeti vizsgálat gyermekeknek, felnőtteknek
Proktológiai vizsgálat konzultációval és anoscopiával
Otthoni alvásvizsgálat orvosi kiértékeléssel a Benyovszky Orvosi Központ közreműködésével