Miért fontos megelőzni a láb bütykeinek kialakulását?

2019.08.10. 10:30 Medibon

Miért fontos megelőzni a láb bütykeinek kialakulását?

A hallux valgus, hétköznapi nevén bütyök, egyike a láb leggyakoribb deformitásainak. Akkor beszélhetünk bütyök kialakulásáról, ha a nagy lábujj alappercén csontkinövés keletkezik.

Torzítja a láb külsejét, és meglehetősen nagy esztétikai gondot okoz a hölgyek és urak körében is, elsősorban mégis a gyengébbik nemet sújtja.

Fő okozói

A rosszul megválasztott lábbelik, a lábujjakat összenyomó magas sarkúk, körömcipők, de a láb harántboltozatának süllyedése, a lúdtalp is okozhatja.

A lúdtalp következtében megváltozik a láb terhelése, a lábfej a lábujjak tövénél szélesebbé válik, és a megváltozott súlyeloszlás következtében az inak a nagylábujjat a másik négy ujj felé húzzák.
A nagyujj vagy más néven öregujj elhajlása okozza azt, hogy az alapperc az ellentétes oldalon kitüremkedik, és hosszabb távon csontkinövés jön létre. 

Kezdetben ezt a jelenséget esztétikai problémaként éljük meg, és a cipővásárlásnál okoz gondot, később azonban egyre több fájdalommal is jár! Az állandó irritáció miatt, létrejövő nyomás hatására a kitüremkedés könnyen gyulladásba jön, és ilyenkor égető fájdalmat okoz. A dörzsölődés hatására ezen a területen, akár fekélyes seb is kialakulhat.

Minél később kezdjük el kezelni a láb deformitásait, annál komolyabb, csúnyább és súlyosabb ortopédiai elváltozásnak tesszük ki magunkat.

A megfelelő cipő kiválasztása már fél siker lehet a megelőzés terén

Mindenképpen érdemes olyan lábbelit választani, ami illeszkedik lábaink anatómiai formájához, nem okoz nyomást sehol, nem szoros. A rossz cipők nem csak bütyköt, lúdtalpat vagy vízhólyagot okozhatnak, de tyúkszemet, erős bőrkeményedést, és visszafordíthatatlan bőrelváltozásokat is. A bütyök kialakulásához az eddig felsoroltakon kívül örökletes hajlam is vezethet, valamint különféle ízületi gyulladások is okozhatják, de a rosszul megválasztott lábbeli minden esetben csak tovább ront a helyzeten.

Kevesen tudják, hogy az anatómiailag előnytelen cipő képes megváltoztatni a lábméretet, elősegítheti az inak rövidülését, ami szintén nagyfokú deformitáshoz vezet. Az a cipő, ami abszolút lábra termett, sehol sem nyomja a lábat, nem szorítja egymáshoz a lábujjakat, egyenletesen oszlik el benne a súly, a sarka közepesen nagy, nem lapos, de nem is túl magas.

A megelőzést a jó lábbelin túl tovább segíti a harántboltozatot megemelő lúdtalpbetét, amivel megállítható a kezdeti folyamat, megelőzhető a nagylábujj elfordulása, a bütyök, csontkinövés kialakulása is, de a gumiból készült, rugalmas bütyökkorrektor is nagyon hatásos megoldás megelőzés esetén is.

Gyanú esetén érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni a problémával, így személyre szabott talpbetét is készíttethető, mivel a szabvány betétek nem mindig felelnek meg mindenkinek.

A már említett bütyökkorrektor, vagy a pihenési időszakban alkalmazható lábujjsín szintén segíthet megelőzni az öregujj deformációit, de ajánlott a lábak, lábujjak rendszeres tornáztatása is.

Ha már megtörtént a baj, és kifejlődött a lábunkon a bütyök

Akkor annak már csak tüneti kezelése lehetséges, azaz a gyulladás-, a fájdalomcsillapítása. Ez történhet különböző hűtőzselék alkalmazásával, vagy szájon át gyógyszeres kezeléssel. Bár utóbbi olyan kellemetlen mellékhatásokat okozhat, ami a gyomrot és a bélrendszert is érinti.

Nagyobb fájdalom esetén az orvos szteroid injekcióval, gyulladáscsökkentéssel segíthet a panaszok enyhítésében, de a kifejlett bütyök végleges eltávolítása már csak műtéti úton lehetséges. Ez pedig úgy történik, hogy az adott csontkinövést levésik, és korrigálják a nagylábujj helyzetét.

Fájdalmas, és kellemetlen beavatkozás, amit odafigyeléssel meg is előzhetsz! Érdemes.

Tudd meg, számodra milyen lábbeli a megfelelő, és készíttesd el egyedi talpbetétedet. Kattints IDE AZ AJÁNLATÉRT.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Relaxálj Hajdúszoboszlón, ajándék fürdőbelépővel, hétvégi felár nélkül  ̶4̶7̶.9̶9̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 31 990 Ft

Relaxálj Hajdúszoboszlón, ajándék fürdőbelépővel, hétvégi felár nélkül  ̶4̶7̶.9̶9̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 31 990 Ft

A kiváló Karádi Boutique Hotelben 3 nap/2 éjszaka hétvégi felár nélkül, svédasztalos reggelivel, fürdőbelépővel, hosszú felhasználhatósággal.

Wellness napok ​Siófokon, 5̶9̶ ̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett most 33 900 Ft (-43%) 

Wellness napok ​Siófokon, 5̶9̶ ̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett most 33 900 Ft (-43%) 

2 éjszaka szállás 2 fő + egy 10 év alatti gyerek részére a SunGarden Wellness & Conference Hotelben★★★★, félpanzióval, ajándék levesebéddel. Wellness szolgáltatások: Élménymedence, Masszázs, Infraszauna, Finn szauna, Jacuzzi, Szolárium, Sókamra, Gőzkamra, Bioszauna, Napozóterasz, Derékmasszázs,...

Visegrádi 4 csillagos wellness ​ ̶7̶9̶.̶8̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 44 900 Ft

Visegrádi 4 csillagos wellness ​ ̶7̶9̶.̶8̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 44 900 Ft

2 fő, 2 éj, félpanzió, szállás a Royal Club Hotel ★★★★ superior családbarát wellness hotelben Visegrád szívében. Egy 6 év alatti gyermeknek ingyenes. Extra hosszú felhasználással!