Miért fontos megelőzni a láb bütykeinek kialakulását?

2019.08.10. 10:30 Medibon

Miért fontos megelőzni a láb bütykeinek kialakulását?

A hallux valgus, hétköznapi nevén bütyök, egyike a láb leggyakoribb deformitásainak. Akkor beszélhetünk bütyök kialakulásáról, ha a nagy lábujj alappercén csontkinövés keletkezik.

Torzítja a láb külsejét, és meglehetősen nagy esztétikai gondot okoz a hölgyek és urak körében is, elsősorban mégis a gyengébbik nemet sújtja.

Fő okozói

A rosszul megválasztott lábbelik, a lábujjakat összenyomó magas sarkúk, körömcipők, de a láb harántboltozatának süllyedése, a lúdtalp is okozhatja.

A lúdtalp következtében megváltozik a láb terhelése, a lábfej a lábujjak tövénél szélesebbé válik, és a megváltozott súlyeloszlás következtében az inak a nagylábujjat a másik négy ujj felé húzzák.
A nagyujj vagy más néven öregujj elhajlása okozza azt, hogy az alapperc az ellentétes oldalon kitüremkedik, és hosszabb távon csontkinövés jön létre. 

Kezdetben ezt a jelenséget esztétikai problémaként éljük meg, és a cipővásárlásnál okoz gondot, később azonban egyre több fájdalommal is jár! Az állandó irritáció miatt, létrejövő nyomás hatására a kitüremkedés könnyen gyulladásba jön, és ilyenkor égető fájdalmat okoz. A dörzsölődés hatására ezen a területen, akár fekélyes seb is kialakulhat.

Minél később kezdjük el kezelni a láb deformitásait, annál komolyabb, csúnyább és súlyosabb ortopédiai elváltozásnak tesszük ki magunkat.

A megfelelő cipő kiválasztása már fél siker lehet a megelőzés terén

Mindenképpen érdemes olyan lábbelit választani, ami illeszkedik lábaink anatómiai formájához, nem okoz nyomást sehol, nem szoros. A rossz cipők nem csak bütyköt, lúdtalpat vagy vízhólyagot okozhatnak, de tyúkszemet, erős bőrkeményedést, és visszafordíthatatlan bőrelváltozásokat is. A bütyök kialakulásához az eddig felsoroltakon kívül örökletes hajlam is vezethet, valamint különféle ízületi gyulladások is okozhatják, de a rosszul megválasztott lábbeli minden esetben csak tovább ront a helyzeten.

Kevesen tudják, hogy az anatómiailag előnytelen cipő képes megváltoztatni a lábméretet, elősegítheti az inak rövidülését, ami szintén nagyfokú deformitáshoz vezet. Az a cipő, ami abszolút lábra termett, sehol sem nyomja a lábat, nem szorítja egymáshoz a lábujjakat, egyenletesen oszlik el benne a súly, a sarka közepesen nagy, nem lapos, de nem is túl magas.

A megelőzést a jó lábbelin túl tovább segíti a harántboltozatot megemelő lúdtalpbetét, amivel megállítható a kezdeti folyamat, megelőzhető a nagylábujj elfordulása, a bütyök, csontkinövés kialakulása is, de a gumiból készült, rugalmas bütyökkorrektor is nagyon hatásos megoldás megelőzés esetén is.

Gyanú esetén érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni a problémával, így személyre szabott talpbetét is készíttethető, mivel a szabvány betétek nem mindig felelnek meg mindenkinek.

A már említett bütyökkorrektor, vagy a pihenési időszakban alkalmazható lábujjsín szintén segíthet megelőzni az öregujj deformációit, de ajánlott a lábak, lábujjak rendszeres tornáztatása is.

Ha már megtörtént a baj, és kifejlődött a lábunkon a bütyök

Akkor annak már csak tüneti kezelése lehetséges, azaz a gyulladás-, a fájdalomcsillapítása. Ez történhet különböző hűtőzselék alkalmazásával, vagy szájon át gyógyszeres kezeléssel. Bár utóbbi olyan kellemetlen mellékhatásokat okozhat, ami a gyomrot és a bélrendszert is érinti.

Nagyobb fájdalom esetén az orvos szteroid injekcióval, gyulladáscsökkentéssel segíthet a panaszok enyhítésében, de a kifejlett bütyök végleges eltávolítása már csak műtéti úton lehetséges. Ez pedig úgy történik, hogy az adott csontkinövést levésik, és korrigálják a nagylábujj helyzetét.

Fájdalmas, és kellemetlen beavatkozás, amit odafigyeléssel meg is előzhetsz! Érdemes.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

3 napos hegyvidéki wellness a Mátrában,  ̶9̶6̶ ̶8̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett ​57.900 Ft

3 napos hegyvidéki wellness a Mátrában,  ̶9̶6̶ ̶8̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett ​57.900 Ft

2 fő részére 3 napos hegyvidéki wellness Mátraszentimrén a Hotel Narád&Parkban★★★★, hétvégi felár nélkül! Egy 4 év alatti gyermeknek ingyenes.

Gyulai wellness az Elizabeth Hotelben,  ̶6̶9̶.9̶9̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 39.990 Ft

Gyulai wellness az Elizabeth Hotelben,  ̶6̶9̶.9̶9̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 39.990 Ft

2 fő, 2 éj, félpanzió, szállás az Elizabeth Hotelben★★★★, a Tündérkert Wellness Centrumuk korlátlan használatával. A Gyulai Várfürdő közelében található a szállás.

4 csillagos wellness pihenés Miskolctapolcán,  ̶9̶4̶ ̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 49 900 Ft (-47%)

4 csillagos wellness pihenés Miskolctapolcán,  ̶9̶4̶ ̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 49 900 Ft (-47%)

2 fő részére 2 éjszakára, félpanziós ellátással a Calimbra Wellness és Konferencia Hotelben★★★★+superior. Egy 4 év alatti gyermeknek ingyenes. A szállás a Barlangfürdő közelében található, de jó tudni, hogy a Hotel is komoly wellness részleggel rendelkezik.