A második agyunkról, avagy az enterális idegrendszerről

2018.06.05. 18:00 Medibon

A második agyunkról, avagy az enterális idegrendszerről

A tudósok már régóta tisztában vannak vele, hogy az emberi test rendelkezik egy "második aggyal" is. A neve enterális idegrendszer (ENS), és a bélrendszerünkben található. Olyan nagyrészt még felderítetlen terület, amit a kutatói sem ismernek teljesen, ezidáig csak néhány különleges képességéről van tudomásunk.

Az enterális idegrendszer tulajdonképpen egy 400 millió idegsejtből álló rendszer, amely az agyunk után a második legnagyobb ilyen rendszer a szervezetünkben. Annyira komplex struktúra, hogy képes akár az agyunktól függetlenül is működni, azaz szinte teljesen független a központi idegrendszertől.

Például befolyásolni tudja a hangulatunkat azzal, hogy mekkora mennyiségben termeli a szerotonint, ami  "örömhormonként" is ismert, és ez az idegrendszer felelős a dopamin, a "boldogsághormon" előállításáért is. A tudósok egy része úgy gondolja például, hogy az enterális idegrendszer hamarabb fejlődött ki bennünk, mint maga a központi idegrendszer.

Az ENS idegsejt-hálózata természetesen nem úgy működik, mint az agyunk, mert például dönteni nem tud, nem határozza meg, hogy mit együnk. A fonos feladata abban rejlik, hogy az emésztésünkkel minden rendben legyen. A Journal of Neuroscience nevű tudományos szaklapban a közelmúltban jelent meg egy tanulmány, amelynek köszönhetően egy lépéssel közelebb kerülhetünk ennek a komplex rendszernek a megértéséhez.

Egy állatkísérlet során képalkotó eljárással tudták beazonosítani a működését. Ausztrál kutatók az idegsejtek egy új mintázatát találták meg egerek vastagbelében. A megfigyelések alapján ez a csoport felel a bélrendszer izmainak működéséért, ezek segítenek keresztüljuttatni a székletet a bélrendszeren. Képalkotó technológiával azt is meg tudták figyelni, hogy az említett idegmintázatban lévő idegsejtek ugyanabban az időben, ugyanabban az ütemben küldtek jelet az izmoknak. A megfigyelést az "idegi aktivitás korábban nem látott formájaként" írták le a kutatók.

A tudósok szerint az enterális idegrendszer, avagy a "második agy" még számtalan vizsgálatot igényel ahhoz, hogy teljesen megértsük a működését.

 

 

Forás: Journal of Neuroscience, hvg

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Allergia teszt 400 anyagra (ételek, tartósítószerek, pollenek, állati anyagok...) + candida szűrés + hazavihető eredmény.
Nagy Rutin laborcsomag különleges hormonvizsgálattal a Vita-Pharm Magánklinikán. Medibon ár: 45 000 Ft
Otthoni alvásvizsgálat orvosi kiértékeléssel a Benyovszky Orvosi Központ közreműködésével