15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

2019.03.10. 19:00 Medibon

15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybélben krónikus, felszívódási zavart okozó megbetegedés. Hasznos információkat szedtünk össze róla:

 • A lisztérzékenység krónikus autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy nem lehet kinőni.
 • A kalászos gabonafélékben (árpa, búza, rozs) lévő glutén egyik fehérjecsoportja váltja ki.
 • A világon minden 100 emberből 1 lisztérzékeny.
 • Több mint 300 tünet társulhat a lisztérzékenységhez!
 • A cöliákiás betegek 80%-át nem diagnosztizálják (így csak szenvednek a tünetektől).

---

 • A lisztérzékenység hatással van a szervezetünk valamennyi szervére.
 • Az egyetlen kezelésmód a gluténmentes diéta élethosszig tartó betartása.
 • Két megoldás van a lisztérzékenység diagnosztizálására: a vérvizsgálat, és az endoszkópia.
 • Diagnózis nélkül a lisztérzékenység bélrendszeri daganatokhoz, 1-es típusú cukorbetegséghez, csontritkuláshoz, pajzsmirigybetegséghez, szklerózis multiplexhez, vérszegénységhez, meddőséghez, vetéléshez, epilepsziához, stb. vezethet.
 • A lisztérzékeny személyek kb. 20% -a tünetmentes, azaz egyáltalán nem tapasztal semmilyen külső tünetet, ettől függetlenül a lisztérzékenység szövődményei őket is veszélyeztetik.

---

 • A lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat, de a felnőtt korban jelentkező cöliákia esetén nagyobb esélye van a súlyosabb szövődményeknek (kezeletlenül).
 • A lisztérzékenységben szenvedő betegeknél a mikroszkopikus vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség, és a fekélyes vastagbélgyulladás előfordulási gyakorisága nő.
 • A cöliákiában szenvedő személyek laktóz és/vagy fruktóz intoleranciát is mutathatnak.
 • A lisztérzékenyek szervezete általában hiányt szenved vas, kalcium, magnézium, cink, folsav, niacin, riboflavin, B 12- vitamin és D-vitaminból, mert a tápanyagfelszívódás nem működik megfelelően.
 • A gluténmentes élelmiszerek nem tartalmazhatnak több mint 20 ppm glutént, amely a gluténfogyasztás biztonságos küszöbértéke a lisztérzékenységben szenvedők számára.

---

+ 1 gyakori tévhit: A gluténmentes diéta egyoldalú, és ízetlen

 • Néhány alapanyag cseréjével (pl. a búzalisztet lenmaglisztre), lehet ízletes ételeket készíteni. Valamint a gyümölcsök, a zöldségek, a tőkehúsok, a száraz hüvelyesek, a natúr tejtermékek, és számtalan gabona eleve mentesek a gluténtól, ugyanakkor változatos étrendet tesznek lehetővé.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Mindig hebrencs kutyusod egy ideje feltűnően vonakodik a sétától, és a mozgása is bizonytalanabb? Ne fogd a korára vagy a testsúlyára. Pontos diagnózissal, időben történő kezeléssel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kis kedvenced még sokáig boldogíthasson jelenlétével. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthetnek ebben a pontos és fájdalommentes kisállat MR-vizsgálatok.

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?

Forradalom a rákdiagnosztikában!<br />
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Forradalom a rákdiagnosztikában!
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.