15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

2018.02.05. 18:00 Medibon

15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybélben krónikus, felszívódási zavart okozó megbetegedés. Cikkünkből fontos, és hasznos információkhoz juthatsz a betegségről.

  • A lisztérzékenység krónikus autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy nem lehet kinőni.
  • A kalászos gabonafélékben (árpa, búza, rozs) lévő glutén egyik fehérjecsoportja váltja ki.
  • A világon minden 100 emberből 1 lisztérzékeny.
  • Több mint 300 tünet társulhat a lisztérzékenységhez!
  • A cöliákiás betegek 80%-át nem diagnosztizálják (így csak szenvednek a tünetektől).

Ha gyanús tüneteket tapasztalsz magadon és szeretnél megbizonyosodni arról, hogy lisztérzékenység okozza-e ezeket, kattints ide, és kerüld el a súlyosabb szövődményeket!

  • A lisztérzékenység hatással van a szervezetünk valamennyi szervére.
  • Az egyetlen kezelésmód a gluténmentes diéta élethosszig tartó betartása.
  • Két megoldás van a lisztérzékenység diagnosztizálására: a vérvizsgálat, és az endoszkópia.
  • Diagnózis nélkül a lisztérzékenység bélrendszeri daganatokhoz, 1-es típusú cukorbetegséghez, csontritkuláshoz, pajzsmirigybetegséghez, szklerózis multiplexhez, vérszegénységhez, meddőséghez, vetéléshez, epilepsziához, stb. vezethet.
  • A lisztérzékeny személyek kb. 20% -a tünetmentes, azaz egyáltalán nem tapasztal semmilyen külső tünetet, ettől függetlenül a lisztérzékenység szövődményei őket is veszélyeztetik.

Ha gyanús tüneteket tapasztalsz magadon és szeretnél megbizonyosodni arról, hogy lisztérzékenység okozza-e ezeket, kattints ide, és kerüld el a súlyosabb szövődményeket!

  • A lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat, de a felnőtt korban jelentkező cöliákia esetén nagyobb esélye van a súlyosabb szövődményeknek (kezeletlenül).
  • A lisztérzékenységben szenvedő betegeknél a mikroszkopikus vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség, és a fekélyes vastagbélgyulladás előfordulási gyakorisága nő.
  • A cöliákiában szenvedő személyek laktóz és/vagy fruktóz intoleranciát is mutathatnak.
  • A lisztérzékenyek szervezete általában hiányt szenved vas, kalcium, magnézium, cink, folsav, niacin, riboflavin, B 12- vitamin és D-vitaminból, mert a tápanyagfelszívódás nem működik megfelelően.
  • A gluténmentes élelmiszerek nem tartalmazhatnak több mint 20 ppm glutént, amely a gluténfogyasztás biztonságos küszöbértéke a lisztérzékenységben szenvedők számára.

Ha gyanús tüneteket tapasztalsz magadon és szeretnél megbizonyosodni arról, hogy lisztérzékenység okozza-e ezeket, kattints ide, és kerüld el a súlyosabb szövődményeket!

+ 1 gyakori tévhit: A gluténmentes diéta egyoldalú, és ízetlen

  • Néhány alapanyag cseréjével (pl. a búzalisztet lenmaglisztre), lehet ízletes ételeket készíteni. Valamint a gyümölcsök, a zöldségek, a tőkehúsok, a száraz hüvelyesek, a natúr tejtermékek, és számtalan gabona eleve mentesek a gluténtól, ugyanakkor változatos étrendet tesznek lehetővé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Részletes gyermekgyógyászati kivizsgálás, Dr. Szamosi Tamással
NŐKnél elterjedt tumorok szűrése nagy laborral, vizeletvizsgálattal a Benyovszky Központban
FÉRFIaknál gyakori tumorok szűrése nagy laborral, vizeletvizsgálattal a Benyovszky Központban